Huawei is niet zo blij meer met Windows Phone, zo lijkt het. De afgelopen tijd uitte het Chinese bedrijven al meerdere malen wat ongenoegen, nu wordt daar een nieuwe schepje bovenop gedaan. Windows Phone kost te veel en is niet open genoeg, vindt Huawei.

Naast HTC, Nokia en Samsung was Huawei een partner van Microsoft bij de lancering van Windows Phone 8. Onlangs voegde Microsoft negen nieuwe partners toe. Ondertussen lijkt het erop dat de bedrijven van het eerste uur juist deels afhaken. Nokia heeft door de overname van Microsoft natuurlijk geen keuze, HTC en Samsung geven duidelijk de voorkeur aan Android.

Voor Huawei is dat niet anders. Het Chinese merk gaf onlangs openlijk aan dat Android een voorkeurspositie geniet. Daar lijkt voorlopig ook weinig verandering in te komen. Tijdens het Mobile World Congress werd Huawei’s marketingman Shao Yang geïnterviewd. Hierover werd pas onlangs een artikel gepubliceerd.

"Windows Phone kost meer dan Android. Dat zorgt ervoor dat de telefoons zo’n 10% duurder zijn. Het ecosysteem vormt ook een barrière. Windows Phone is bovendien niet zo open als Android, waardoor we nauwelijks eigen innovaties kunnen doorvoeren," geeft de topman aan. Er gaan de laatste tijd overigens wel geruchten dat Microsoft de licentiekosten voor Windows Phone wil afschaffen, dat is voor sommige nieuwe partners zelfs al gebeurd. Dat zou al goed nieuws zijn voor Huawei.

"Nokia heeft een oneerlijk voordeel"

Tegen de samenwerking tussen Microsoft en Nokia wordt niet positief aangekeken: "Als Microsoft en Nokia samengaan, wordt het nog moeilijker om Windows Phone meer open te maken. De competitie wordt dan nog oneerlijker, niet elke fabrikant kan dezelfde wijzigingen doorvoeren."