2min

Microsoft heeft gisterenavond tijdens de Build-conferentie de eerste grote update voor Windows Phone 8 aangekondigd. Met de update naar Windows Phone 8.1 wordt het besturingssysteem persoonlijker en slimmer.

Een van de nieuwe functies voor Windows Phone 8.1 is het Action Center, waarin notificaties worden verzameld. Dit is een functie waar gebruikers lange tijd om hebben gevraagd. In het scherm, dat van bovenuit het scherm naar beneden wordt getrokken, staan ook vier instelbare schakelaars om bijvoorbeeld WiFi en Bluetooth aan of uit te zetten. Action Center is ook vanuit het vergrendelscherm te gebruiken.

Het hoofdscherm krijgt ook een kleine update. Gebruikers zullen de mogelijkheid krijgen om een eigen achtergrond in te stellen zodat het uiterlijk van Windows Phone meer aansluit bij de gebruiker. Desgewenst wordt het ook op kleinere schermen mogelijk om een derde rij iconen te activeren.

De derde grote aankondiging betrof een spraakassistent. Windows Phone was al voorzien van een spraakgestuurde functie, maar gedurende het afgelopen jaar heeft Microsoft deze volledig op de schop genomen en een nieuwe naam gegeven: Cortana.

Met deze assistent kunnen gebruikers zoekopdrachten uit laten voeren, iemand bellen of een bericht sturen, een notitie of herinnering aanmaken, vertellen welke muziek afgespeeld wordt, enzovoorts. Aan de hand van hoe je je telefoon gebruikt kan Cortana leren van de gebruiker. Cortana presenteert aan de hand daarvan ook informatie waarvan verwacht wordt dat de gebruiker er behoefte aan heeft. Cortana wordt als bèta-service gelanceerd. Het zal initieel niet mogelijk zijn om Cortana in het Nederlands te gebruiken.

Beschikbaarheid

Windows Phone 8.1 kan door de fabrikanten naar alle Windows Phone 8-apparaten in hun assortiment worden uitgerold. Nokia zal dat gedurende de zomer doen in combinatie met eigen innovaties. Deze update krijgt de naam Lumia Cyan.