De materialen die gebruikt worden voor één Samsung Galaxy S5 kosten het Koreaanse bedrijf ongeveer 256 dollar. Samsung’s kosten voor smartphones lagen voorheen rond de 200 dollar, maar lopen de afgelopen maanden gestaag op.

Het scherm van de Galaxy S5 kost met 63 dollar met afstand het meest, al gebruikte Samsung het scherm al in eerdere producten. Daarna volgen de chips voor het werkgeheugen en de opslagruimte, die gezamenlijk 33 dollar kosten.

IHS merkt op dat er intern weinig bijzonders is te vinden: "We zien voornamelijk componenten die we al eerder hebben gezien. Er is echt niets speciaals waar Samsung de grenzen verlegt. Er zijn geen doorbraken, het is gewoon een voortzetting van wat we al eerder hebben gezien."

De vingerafdrukscanner die Samsung met de Galaxy S5 voor het eerst voert kost slechts 4 dollar. Dat is aanzienlijk minder dan de Touch ID-scanner die Apple in de iPhone 5S (review) gebruikt, deze schatte IHS eerder op 15 dollar. Toch werden de totaalkosten voor Apple’s vlaggenschip lager geschat, namelijk op 199 dollar. De hartslagmeter in de Galaxy S5 kost 1,45 dollar.

Naast de kosten voor de hardware zijn er nog verschillende andere aspecten die de prijs van het toestel bepalen. Zo moet bedacht worden dat de ontwikkeling van het toestel en de software bekostigd moet worden, alsook de marketing, het transport en het assembleren van de toestellen.