1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft woedend gereageerd op een besluit van een Belgische rechter om de taxidienst UberPOP te verbieden. Voor elke overtreding van het verbod moeten gebruikers een boete van 10.000 euro ophoesten.

UberPOP is een dienst van Uber, waarmee gebruikers een autorit kunnen delen. De dienst werd enkele maanden terug in België geïntroduceerd. Doordat elke autorijder zich als taxi kan aanbieden onderscheidt UberPOP zich van de aloude aanbieders van taxiritten.

Een Belgische rechter besloot echter een verbod voor de dienst op te werpen omdat geen taxilicentie benodigd is. Daardoor zou een oneerlijke competitie op de markt ontstaan, zo redeneerden de aanklagers.

Neelie Kroes heeft aangegeven dat het verbod bedoeld is om het bestaande taxikartel te beschermen in plaats van dat gekeken is naar wat het beste is voor de Belgische burger. "Hoe gaat dit werken? Gaat de politie nu onze telefoons bespioneren en bekijken of we UberPOP gebruiken? Laten we mensen bankroet en naar de cel gaan omdat ze hun families willen ondersteunen met een inkomen als bestuurder? Alsof de Belgische politie niks beters te doen heeft."

Kroes noemt Brigitte Grouwels, een minister van de gemeente Brussel terloops de "anti-mobiliteitsminister" van België. Ook worden Belgen door Kroes opgeroepen om Grouwels op Twitter aan te spreken op haar standpunt. Kroes: "Dit geeft een verkeerd signaal af over Brussel, dat al een slecht imago heeft omdat het nog in de 4G-middeleeuwen leeft. Brusselse inwoners zijn modern en open, ze moeten een kans krijgen om moderne en open diensten te kunnen gebruiken."