Volgens ARM verschijnen er eind dit jaar al een groot aantal smartphones en tablets met een 64bit-processor van het bedrijf. De adoptie van 64bit-chips voor mobiele apparaten gaat een stuk sneller dan ARM op voorhand had verwacht. Volgens ARM komt dit doordat 32bit-code ook sneller werkt op de 64bit-chips.

ARM stelt verrast te zijn door de grote vraag naar 64bit-ontwerpen, de nieuwe Cortex A53-chip van het bedrijf is een high-end 64bit-chip die momenteel erg populair is. ARM rekende in eerste instantie alleen op interesse vanuit fabrikanten van servers en dergelijke, het bijkt echter dat de fabrikanten van mobiele chips zoals Marvel, MediaTek en Qualcomm ook in rap tempo 64bit-chips gaan maken.

Volgens ARM is het door enkele wijzigingen in het ontwerp nu ook mogelijk om 32bit-code sneller uit te voeren op een 64bit-chip. De opleving van 64bit-chips in mobiele producten komt vooral door Apple, dat besloot om een 64bit-chip te ontwerpen en in de iPhone 5S (review), iPad Air (review) en iPad mini Retina (review) te stoppen. In eerste instantie reageerde de fabrikanten laconiek dat 64bit nog helemaal niet nodig was voor mobiele producten. Dat standpunt is in de maanden daarna duidelijk veranderd.

Qualcomm zal eind dit jaar de eerste 64bit-chips uitbrengen en begin volgend jaar volgen er vervolgens meer. Ook MediaTek wil dit jaar nog een eerste 64bit-chip op de markt brengen. Het lijkt er in elk geval op dat we eind dit jaar al gaan beginnen aan een overgang van 32bit- naar 64bit-chips in mobiele toestellen.