1 min

Chipfabrikant Intel heeft tijdens een bijeenkomst met investeerders een 64bit-variant van Android draaiende op een Atom-processor getoond. De Atom-processor is afkomstig uit Intel’s nieuwe Bay Trail-lijn.

Voorafgaand aan de demonstratie legde Intel’s Hermann Eul uit dat het zijn bedrijf niet alleen maar gaat om 64bit-systemen die op Windows draaien. Er wordt ook gewerkt aan 64bit voor Android. Daarna werd voor het eerst een 64bit-versie van Android getoond.

De Bay Trail-processor (review) is specifiek bedoeld voor gebruik in tablets en ondersteunt een 64bit-mode. Momenteel draait de chip nog in 32bit-mode in Windows 8.1, maar dat wordt begin 2014 alsnog aangepast.

Apple introduceerde met de Apple A7-chipset in de iPhone 5S (review) en iPad Air (review) de eerste 64bit-smartphone en -tablet, maar het lijkt erop dat andere fabrikanten niet lang op zich laten wachten. Eerder deze week gaf een topman van ARM nog aan dat Samsung in 2014 met 64bit-smartphones komt, in 2015 zou het Koreaanse bedrijf zelfs al met 128bit-chips op de proppen komen.

Het voordeel van 64bit is onder andere dat het werkgeheugen van systemen groter dan 4GB kan worden gemaakt. Tevens kunnen veeleisende applicaties grote stukken data efficiënter behandelen. Dat kan prestatievoordelen opleveren bij uiteenlopende toepassingen.