1 min

Nokia’s voormalige CEO Stephen Elop heeft een boekje gedaan over enkele keuzes die het Finse bedrijf in het verleden heeft gemaakt. In een vraag- en antwoordsessie geeft Elop bijvoorbeeld aan dat Nokia er lange tijd voor koos om Android links te laten liggen vanwege de vrees voor het dominante Samsung.

Sinds Nokia de keuze maakte om Windows Phone op toestellen te installeren bestond er vanuit de gebruikers en aandeelhouders al direct het verzoek om ook Android-toestellen te produceren. Elop geeft aan dat Nokia dit niet deed omdat het geen heil zag in een strijd met Samsung.

"Toen we in 2011 het besluit maakten om op Windows Phone te richten, waren we erop behoed dat een keuze voor Android ons op een ramkoers met Samsung zou brengen. Samsung was destijds al goed op weg naar dominantie. Wij maakten de juiste keuze, we zien nu dat vrijwel elke andere Android-fabrikant grote moeite heeft om het hoofd boven water te houden."

Uiteindelijk bracht Nokia met de Nokia X (hands-on) wel een Android-smartphone op de markt. Het gaat hierbij echter om een zeer goedkoop model met Microsoft-services dat de concurrentie aan de onderkant van de markt aangaat.