Stan Shih, een van de oprichters van computerfabrikant Acer zal op 18 juni zijn functie als bestuursvoorzitter van het bedrijf neerleggen. Een functie die hij pas zes maanden bekleed. Shih werd bestuursvoorzitter om het bedrijf compleet te reorganiseren en terug te brengen op het juiste spoor, het spoor waarbij er winst wordt gemaakt in plaats van verlies.

Acer heeft grote problemen door de zwakke pc-markt waarin steeds minder computers worden verkocht. Het bedrijf focust zich inmiddels ook op smartphones en tablets maar het succes in deze productgroepen is nog niet wat het moet zijn. Om die reden kwam Shih ook terug van pensioen om het bedrijf flink onder handen te nemen. In de afgelopen zes maanden werd er flink gereorganiseerd, waarbij 7 procent van het personeel het veld moest ruimen, werd er een nieuwe CEO aangesteld en kent Acer nu een grote software en services divisie die ook geld moet gaan binnen brengen.

"Acer zal vertrouwen binnen 6 maanden herstellen"

Volgens Shih zijn de grootste financiële verliezen nu gestopt en kan het bedrijf langzaam weer gaan werken in het herstellen van het vertrouwen. "Zowel de media als de investeerders waren steeds pessimistischer. Iedereen dacht dat Acer uit elkaar zou vallen", aldus Shih. Verder laat hij weten: "Ik denk dat we binnen 6 maanden prestaties kunnen laten zien waardoor men weer wat vertrouwen krijgt in Acer".

Shih zal op 18 juni stoppen als bestuursvoorzitter en dan zal er door het bestuur een nieuwe voorzitter worden gekozen. Shih verdwijnt niet helemaal bij het bedrijf. Hij zal leiding gaan geven aan Acer’s "Build your own cloud" divisie. Een divisie die hij mee heeft opgezet. In de nieuwe strategie van Acer zal het bedrijf producten gaan aanbieden om een eigen prive cloud op te zetten. Een soort mini datacenters voor consumenten om documenten op te slaan aldus Shih. Een alternatief op de publieke clouds van Microsoft, Google en Dropbox. Ook komen er betaalde upgrades voor de prive cloud producten van Acer. Acer wil de klanten voor de prive cloud halen uit de gebruikers die nu al Acer laptops, tablets en smartphones kopen.

Op 29 mei zal Acer een presentatie geven over de nieuwe clouddivisie en de plannen die daarbij horen. Ook zullen er hardware en softwarepartners worden gepresenteerd. Of Acer met de clouddivisie het spoor van bedrijven als Synology en QNAP volgt of een echte eigen strategie heeft, zal dan moeten blijken.