De oprichter van computerbedrijf Acer en momenteel voorzitter van het bestuur, Stan Shih, heeft aan Taiwanese media laten weten dat een overname van het bedrijf welkom zou zijn. Daarmee kunnen we stellen dat Acer nu officieel in de etalage staat of er ook gegadigden zijn is nog even afwachten.

Acer heeft zwaar geleden onder de slechte pc-markt en schreef in 2011, 2012 en 2013 rode cijfers, het bedrijf winst in die jaren geen winst te maken. In 2014 ging het weer ietsje beter, maar in de eerste helft van dit jaar is opnieuw een verlies van 2,89 miljard Taiwanese dollar geleden, omgerekend zo’n 79 miljoen euro. Vorige maand verkocht het bedrijf 33 procent minder pc’s dan het jaar ervoor, dat soort cijfers hakken er echt in.

Hoewel Shih open staat voor een overname, betekent dat niet dat het bedrijf voor een prikkie is over te nemen. Hij stelt dat een koper flink moet betalen en daarmee slechts een lege huls overneemt. Volgens hem laten Amerikaanse en Europese management teams zich meer leiden door geld terwijl Taiwanezen zich meer laten leiden door de missie, strategie en emotionele factoren. Waarmee hij insinueert dat veel managers het bedrijf zouden verlaten bij een overname.

De beurswaarde van Acer is het afgelopen half jaar bijna gehalveerd (43 procent), de waarde van het bedrijf ligt nu op zo’n 35 miljard Taiwanese dollar wat omgerekend neer komt op ongeveer 1 miljard euro.

Of er ook partijen zijn die interesse hebben om de pc-fabrikant over te nemen is onduidelijk. De pc-markt is op dit moment zo slecht dat het alleen zinvol is voor een zeer kapitaalkrachtig bedrijf, of een bedrijf dat zijn marktaandeel eenvoudig wil vergroten. Asus zou bijvoorbeeld zijn positie kunnen verstevigen door Acer over te nemen.