1 min

De update voor de Google Play Services die Google gisteren heeft uitgebracht, blijkt onderhuids veel nieuwigheden te brengen. Uit een analyse van de update komt bijvoorbeeld naar voren dat er ondersteuning voor apparaten met Android Wear is toegevoegd.

Google Play Services neemt na de update 30 procent meer ruimte in beslag dan voorheen. Dat is niet voor niets, er wordt bijvoorbeeld voor maar liefst achttien nieuwe permissies om toestemming gevraagd. Ook biedt de dienst ondersteuning voor Android Wear, het platform dat bedoeld is voor gebruik op wearables. Dat betekent waarschijnlijk dat Android Wear-apparaten geen aparte companion-app nodig hebben om te communiceren met je smartphone of tablet. Dat is nu bijvoorbeeld wel het geval bij de Gear-smartwatches van Samsung.

Het is gezien de ondersteuning voor Android Wear misschien ook niet zo opvallend dat Google Play Services allerlei nieuwe persmissies vraagt, zoals toegang tot onder andere Google Hangouts en sms-berichten. Dankzij deze toestemmingen zal een Android Wear-apparaat de mogelijkheid krijgen om binnenkomende gegevens vanuit Google-apps op te halen.