2min Devices

Eerste Apple Home Kit-producten uitgesteld tot het voorjaar

Verschillende bronnen hebben aan Recode laten weten dat de eerste producten die gebruik maken van Apple’s Home Automation-technologie pas op zijn vroegst in het voorjaar beschikbaar komen. Al kan dat ook nog later worden. Er zouden problemen zijn met de eisen die Apple stelt aan de producten.

Volgens de bronnen zou Apple extreem hoge eisen stellen aan de fabrikanten die producten maken voor Apple’s HomeKit. Apple wil dat alle producten direct soepel en zonder problemen werken. Als dat niet het geval is weigert Apple de producten te certificeren. Dat zou echter niet het enige probleem zijn, Apple is zelf ook erg laat geweest met het specificeren van de eisen richting chipmakers, deze verschenen pas in oktober.

Zo heeft chipfabrikant Broadcom al aan verschillende fabrikanten chips geleverd voor in hun Home Automation-producten. De iPhones van Apple kunnen via Bluetooth Smart en WiFi verbinding maken met deze Broadcom-chips om de producten aan te sturen. Broadcom is echter nog druk bezig om de software voor deze chips af te maken en die ook te laten voldoen aan de eisen van Apple.

Het is niet de eerste keer dat Apple met nieuwe technologie komt waarvoor het derden partijen gebruikt en waarbij het zeer hoge eisen stelt. Het deed dit al eerder met AirPlay; een draadloze standaard om muziek en video af te spelen. De hoge eisen hebben er echter wel voor gezorgd dat AirPlay altijd soepel werkt. Door de hoge eisen zal het ongetwijfeld wat langer duren voordat de producten op de markt komen, maar dan werkt het als het goed is wel meteen uitstekend.

Fabrikanten die producten gaan maken voor Apple’s HomeKit moeten overigens wel een soort Apple-belasting betalen, gebruik maken van de technologie is dus niet gratis. Hoeveel de fabrikanten moeten betalen is niet duidelijk, maar het zou een bescheiden bedrag zijn. Daarnaast moeten alle apparaten voorzien zijn van een authenticatie-chip, mogelijk dat Apple daar ook iets aan verdiend.

Verschillende fabrikanten hebben tijdens de CES al producten getoond voor Apple’s HomeKit. Onder meer een stopcontact om domme apparaten slim te maken, je kan dan op afstand de stroom in en uitschakelen, maar ook een deurslot dat je met je iPhone kan openen. Het stopcontact moet in het voorjaar beschikbaar komen en het slot wordt pas van de zomer verwacht. Helaas is nog niet bekend of de producten ook in Nederland beschikbaar gaan komen.

Bron:Re/Code