Met de komst van de iWatch zou Apple meer gaan bieden dan een horloge met een gedeelte van de functionaliteit van een smartphone. Er zou zelfs een vrijwel nieuwe markt kunnen worden bestormd, waarbij integratie van techniek en bediening van zowel binnenin als van buitenaf naar de woning centraal staat.

Volgens de technologiesite VentureBeat zou Apple met de iWatch niet zomaar een horloge maken. Apple zou met de iWatch een apparaat willen ontwikkelen die zogenaamde domotica in de kaart speelt.

Domotica staat voor huisautomatisering, wat in de praktijk betekent dat er door middel van allerlei sensoren wordt gezorgd voor de aansturing van apparaten binnenshuis. Dit kan plaatsvinden vanuit de woning zelf, of middels aansturing van buitenaf. Hierbij valt te denken aan het aanzetten van de verlichting, de verwarming of het koffiezetapparaat, afhankelijk van waar de gebruiker zich bevindt en welke voorkeuren deze heeft ingesteld.

Met de iWatch wil Apple een dergelijke interactie laten plaatsvinden tussen het horloge en de andere elektronische apparaten in het huishouden. Hiermee zou de smartwatch meer gaan functionaliteit krijgen dan enkel een horloge dat ook de binnenstromende updates van sociale netwerken zichtbaar maakt.

Apple kennende zou het hiermee een tot nu redelijk onontgonnen markt kunnen gaan bestormen, waarbij er wordt ingespeeld op het leveren van een zo groot mogelijk gemak van dagelijkse gebruikte producten. Wel zal de doelgroep initieel niet groot zijn.