2min

De opvolger van de huidige desktop- en laptop-chips van Intel draagt de naam Broadwell. In deze nieuwe Broadwell-serie heeft Intel het energieverbruik flink weten aan te pakken en ook blijven de chips een stuk koeler, waardoor er geen actieve koeling meer nodig is. Volgens Intel zijn enkele modellen dan ook geschikt voor gebruik in tablets of laptops zonder actieve koeling.

Intel maakt grote stappen voorwaarts in de chipproductie met de nieuwe Broadwell-serie. Het bedrijf heeft de serie al wel een aantal keer uit moeten stellen, maar ergens dit najaar moeten de chips leverbaar zijn. Intel heeft een prototype van een tablet ontworpen, welke slechts 7,2 millimeter dik is en een Broadwell-chip bevat. Ook behoeft de tablet geen actieve koeling, dus geen ventilator. Hiermee laat Intel zien dat het grote stappen voorwaarts heeft gemaakt en dat er nu tablets gemaakt kunnen worden met veel betere prestaties dan tot voor kort mogelijk was.

Ter vergelijking, de Surface Pro 2 van Microsoft beschikt over een Intel Core i5-processor uit de Haswell-serie, de voorloper van Broadwell. Deze tablet is vele malen sneller dan alle tablets die momenteel verkrijgbaar zijn, zo is die chip grafisch vijfmaal krachtiger dan die van de iPad Air. De accuduur, het formaat en het gewicht van de Surface Pro 2 lieten echter nog wel wat te wensen over, waarbij formaat en accuduur grotendeels te wijten zijn aan de Intel-chip, maar dat probleem is nu opgelost. De concurrentie op de tabletmarkt wordt door Intel nu dus flink opgevoerd, hoewel de prestaties van de nieuwe chip nog niet bekend zijn kunnen we er rekening mee houden dat ongeveer dezelfde tot iets betere prestaties geleverd worden, maar dan met een langere accuduur en zonder extra koeling.

Qualcomm komt begin volgend jaar met nieuwe 64bit-chips die de prestaties ook flink moeten verhogen. Of die in de buurt komen van Intels nieuwe chips zal nog moeten blijken. In elk geval lijkt Intel voor het eerst echt competitief te worden op de tabletmarkt. Het komende jaar gaan we waarschijnlijk veel stille laptops en tablets met een Intel-chip zien.