2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft de Core M-processoren onthuld. Deze processors stonden voorheen bekend onder de codenaam Broadwell en zorgen ervoor dat het voor fabrikanten een stuk eenvoudiger wordt om laptops zonder ventilator te ontwikkelen.

De nieuwe processor wordt gefabriceerd op een grootte van 14 nanometer, wat aanzienlijk kleiner is dan de 22 nanometer die Intel voorheen hanteerde. De verkleining levert allerlei voordelen op, zoals een lager energieverbruik en een minder grote hitteproductie. Dit zijn zaken die zeker bij mobiele apparaten van pas komen.

Bij laptops zorgt het bijvoorbeeld voor een lange accuduur, bovendien is het niet langer nodig om gebruik te maken van een ventilator voor de koeling. Daardoor worden laptops stiller en bovendien dunner, omdat er een onderdeel niet langer nodig is. Intel toonde al een laptop met een dikte van 7,2 millimeter. Daardoor wordt Core M ook geschikter voor gebruik in tablets.

De eerste drie Core M-processoren die op de markt komen hebben twee rekenkernen aan boord. De grafische prestaties van Core M zouden maar liefst zevenmaal zo hoog zijn als die van voorgaande chips. De rekenkracht is eveneens verdubbeld.

Type Rekenkernen Threads Kloksnelheid/Turbo TDP
Core M 5Y10 2 2 0,8 GHz./ 2 GHz. 4,5 W.
Core M 5Y10a 2 2 0,8 GHz./ 2 GHz. 4,5 W.
Core M 5Y70 2 4 1,1 GHz./ 2,6 GHz. 4,5 W.

Het heeft lang geduurd voordat Intel klaar was om Core M op de markt te brengen. De nieuwe processors stonden initieel op de planning voor eind 2013 en werden door productieproblemen uitgesteld tot begin 2014. Uiteindelijk zullen de chips een jaar na de originele datum op de markt komen. Consumenten kunnen de eerste producten met Core M tijdens de feestdagen in de winkel verwachten, de massa zal in de eerste helft van 2015 volgen.