Microsoft werkt aan een nieuwe smartphone die voorlopig schuilgaat onder de codenaam McLaren en ondersteuning krijgt voor 3D-gestuurde gebaren. Dat meldt The Verge op basis van betrouwbare bronnen.

Microsoft heeft met de Kinect-sensor voor de Xbox-spelcomputers en Windows-systemen een geavanceerde besturingsmethode in huis. De softwaregigant zou van plan zijn om de techniek op termijn ook beschikbaar te maken voor Windows Phone-gebruikers. Momenteel wordt gewerkt aan het eerste toestel met ondersteuning voor Kinect.

Met de nieuwe besturing krijgen gebruikers de mogelijkheid om applicaties en games te besturen zonder hun toestel aan te raken. Dit zou een mooie mogelijkheid kunnen zijn om de limitaties van aanraakgevoelige schermen deels op te heffen.

Ook maken de bronnen melding van de mogelijkheid om telefoongesprekken aan te vangen door de telefoon naar het oor te brengen en te beëindigen door de telefoon in de broekzak te stoppen. Als de smartphone tijdens een gesprek op een tafel wordt geplaatst wordt automatisch de handsfreemode geactiveerd. In potentie zou de Kinect-ondersteuning ervoor kunnen zorgen dat de knoppen onder het scherm te vervangen door gebaren.

De McLaren-smartphone wordt gezien als de opvolger van de Lumia 1020 (review) en zou later dit jaar uitgebracht worden door enkele Amerikaanse providers. Het is onduidelijk of het toestel ook de grote oversteek van de oceaan zal ondernemen.