Op Microsoft’s TechFest presenteerde het bedrijf de nieuwe versie van Kinect-ondersteuning voor Windows 8, waarmee de gebruiker games en applicaties bedient met handgebaren. De techniek komt binnenkort op de markt, hoewel er geen datums zijn genoemd.

Druk gebarend met gebalde vuisten voor een beeldscherm, het is een verschijning die niet langer enkel is weggelegd voor a-technische bejaarden. De nieuwe versie van Kinect laat de gebruiker met twee handen digitale cursoren bedienen en klikken, door een vuist te maken. Knijpen met de vingers met twee handen en deze naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen, herkent Kinect als schalen.

In de video demonstreert The Verge een hands-on versie van de techniek, die binnenkort beschikbaar komt voor software-ontwikkelaars. De grote vernieuwing is de herkenning van handgebaren, die de besturing mogelijk maakt.

Intussen steekt de concurrentie ook de kop op. De Leap Motion Controller ligt vanaf 13 mei in de schappen voor Windows en Mac OS X en belooft extreem precieze besturing, waarmee virtueel schilderen en tekenen mogelijk moet worden. Tegelijkertijd zegt Leap Motion een kleinere module te ontwikkelen die ook veel minder fysiek geheugen gebruikt.

Kinect is nog volop in ontwikkeling, de functies zijn op dit moment nog vrij basaal. Dat wil niet zeggen dat Kinect in de toekomst geen pad gaat slaan naar een wereld van nieuwe game mogelijkheden. De ondersteuning voor besturingssystemen verschijnt voorlopig alleen voor Windows, er is niet gesproken over plannen voor de Xbox. Microsoft zal daar ongetwijfeld meer over vertellen wanneer het bedrijf de volgende Xbox presenteert.