Volgens meerdere bronnen van Windows Phone Central heeft Microsoft een punt gezet achter de ontwikkeling van een smartphone die aangestuurd kan worden met driedimensionale gebaren. Geruchten over de komst van deze smartphone aangeduid met de codenamen Goldfinger en later McLaren doen al lange tijd de ronde.

De McLaren-telefoon zou voorzien moeten worden van een gedeelte van Microsoft’s Kinect-technologie waardoor het mogelijk wordt om het toestel zonder werkelijke aanrakingen aan te sturen. Zo kunnen gebruikers met bewegingen voor het scherm bijvoorbeeld een pagina van een e-book omslaan, scrollen op een webpagina in de webbrowser of navigeren door een foto-album. De eerste melding van zo’n telefoon dateren uit november 2013.

Microsoft zou een selecte groep ontwikkelaars voorzien hebben van hulpmiddelen om te testen met de nieuwe aansturing, deze test kwam enkele weken geleden tot een einde. Hierbij vonden ontwikkelaars volgens de bronnen echter weinig nuttige toepassingen voor de aansturing. Dat deed Microsoft er dan ook toe bewegen om de ontwikkeling van McLaren te staken. De ontwikkeling van de technologie wordt vermoedelijk wel voortgezet.

Eigenlijk zou McLaren later dit jaar op de markt moeten komen, maar dat lijkt nu van de baan. Het is onduidelijk of Microsoft in navolging van de Nokia Lumia 930 dit jaar nog een nieuwe high-end smartphone op de markt zet.

Microsoft is overigens niet de enige die dergelijke technologie heeft uitgeprobeerd. In het verleden werden smartphones van Samsung en Sony bijvoorbeeld ook voorzien van floating touch, maar het aantal toepassingen daarvoor bleef ook zeer beperkt.