1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vandaag is bekendgemaakt dat Europa en Zuid-Korea een samenwerking zijn aangegaan om de ontwikkeling van de 5G-standaard te bevorderen. De samenwerking is volgens Eurocommissaris Neelie Kroes mede bedoeld om Europese bedrijven op termijn te laten profiteren.

Neelie Kroes heeft in Zuid-Korea een overeenkomst beklonken met Mun-Kee Choi, de Zuid-Koreaanse minster van Wetenschap, ICT en Toekomstplanning. Door samen te werken aan de nieuwe standaard, wordt het waarschijnlijker dat veel bedrijven uit de Europa en Zuid-Korea betrokken worden bij de ontwikkeling.

Zo kunnen Alcatel-Lucent, Ericsson en Nokia betrokken worden bij de gesprekken. Deze bedrijven zullen dan ook beter in staat zijn om snel producten beschikbaar te hebben die voldoen aan de 5G-standaard. Kroes zegt: "Europa liep in de jaren ’90 voorop bij de ontwikkeling van de GSM-standaard. Het zou mooi zijn als we die positie nu weer kunnen terugpakken."

Van de 5G-standaard wordt uiteraard een hogere datasnelheid verwacht, om te kunnen voldoen aan de behoefte van gebruikers en producten. Naar verwachting is het gebruik van mobiel internet in 2020 maar liefst het dertigvoudige van wat het in 2010 was. Ook moeten er nieuwe functionaliteiten en toepassingen worden toegevoegd om de sociale en economische waarde te verhogen.

Neelie Kroes zwaait binnenkort af als Eurocommissaris. Techzine zette haar grootste prestaties in deze positie op een rijtje in een blog: Neelie Kroes stopt als Eurocommissaris: een korte terugblik.