Vodafone heeft sinds september vorig jaar al landelijke 4G-dekking en nu is het tijd voor de volgende stap, een stap die Vodafone 4G+ noemt. Eigenlijk is 4G+ gewoon LTE-Advanced, waarmee nog hogere snelheden kunnen worden gehaald. Vodafone start dit najaar met de uitrol van LTE-Advanced en begint in Delft, Den Bosch, Eindhoven, Leiden, Maastricht en Schiphol.

De bedoeling is om in de herfst van start te gaan in de eerdergenoemde steden en daarna uit te rollen naar nog eens 50 Nederlandse steden. Hoelang Vodafone denkt te doen over de volledige uitrol van 4G+ is onduidelijk. Ook krijgen klanten die beschikken over een 4G-abonnement, direct toegang tot 4G+ als het beschikbaar is.

Volgens Vodafone moet het straks mogelijk worden om een 4K-film te streamen naar je televisie via het mobiele netwerk. De theoretische snelheid van 4G+ ligt rond de 200 Mbit en daarmee zou dat dan ook prima mogelijk moeten zijn, ware het niet dat de snelheid in de praktijk altijd een stuk lager ligt.

Om gebruik te kunnen maken van 4G+ moet je wel beschikken over een smartphone of MiFi-router die ondersteuning biedt voor de standaard. Op dit moment zijn er eigenlijk nog geen toestellen die LTE-Advanced ondersteunen.

De standaardversies van de HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 werken allemaal wel met 4G (LTE), maar niet met 4G+. Dat geldt overigens ook voor de Windows Phone-toestellen en de iPhones van Apple. Samsung heeft inmiddels een verbeterde versie van de Galaxy S5 uitgebracht in Zuid-Korea welke wel over LTE-Advanced beschikt.

KPN is inmiddels ook begonnen aan de uitrol van LTE-Advanced, dat maakte het bedrijf enkele dagen geleden bekend. T-Mobile heeft nog geen plannen bekendgemaakt rond LTE-Advanced en Tele2 is momenteel nog steeds druk bezig zijn 4G-netwerk op te bouwen. Wanneer Tele2 van start gaat met zijn eigen netwerk is nog onduidelijk.

Voor de Techzine-redactie is Vodafone’s uitrol van 4G+ zeer goed nieuws aangezien deze is gevestigd in ‘s-Hertogenbosch en dat een van de steden is waar Vodafone begint met de uitrol. Hierdoor kunnen wij zeer binnenkort al gebruik gaan maken van de veel hogere 4G-snelheden.