Een team van Nokia dat niet door Microsoft is overgenomen heeft een bètaversie van een launcher voor Android geïntroduceerd. De Nokia Z Launcher past zich dynamisch aan op basis van de handelingen van de gebruiker gedurende een dagdeel. Daardoor varieert de interface ’s ochtends ook van die van ’s avonds.

De Nokia Z Launcher wil niet alleen een toegangspoort voor apps zijn, maar neemt ook veelgebruikte contacten en websites mee in de mix. Hiervoor is geen internetverbinding benodigd, alle aanpassingen worden lokaal afgehandeld.

Mocht de interface niet de vereiste applicatie aandragen, dan is het met behulp van de Scribble-functie mogelijk om deze alsnog tevoorschijn toveren. Hiertoe tekent de gebruiker de eerste letters van de app, waardoor een tijdrovende zoektocht naar het juiste icoontje in een lange lijst overbodig wordt.

Momenteel is de ontwikkeling van de Nokia Z Launcher niet voltooid en enkel geoptimaliseerd voor de Google Nexus 5, HTC One, Motorola Moto X, Samsung Galaxy S III, Galaxy S4, Galaxy S5 en Sony Xperia Z1. Het gebruik op andere apparaten is wel mogelijk, maar Nokia kan niet beloven dat alles dan correct werkt.

De Nokia Z Launcher is hier te downloaden.