Hoewel de Nokia X-smartphones draaien op Android, is daar gezien het app-aanbod weinig van te merken. Nokia verving alle applicaties van Google door alternatieven van Microsoft. Ontwikkelaars hebben Google’s apps echter alsnog op de Nokia X weten te plaatsen.

De Nokia X (hands-on) is uitgerust met Android, maar beschikt niet over zaken zoals Google’s Chrome, Play Store en YouTube. Hiertoe is waarschijnlijk niet alleen gekozen om Google een hak te zetten, maar ook om de eigen inkomsten te vergroten en om gebruikers dankzij de diensten en interface uiteindelijk naar Windows Phone te lokken.

Ontwikkelaars van XDA Developers hebben het echter mogelijk gemaakt om Google’s diensten en launcher alsnog te draaien op Nokia X-smartphones. Daarvoor moet de Nokia X geroot worden, waarna een zip-bestand met de Google-apps op de telefoon kan worden geplaatst, waarna de apps geïnstalleerd kunnen worden.

Vooralsnog zijn de Nokia X, Nokia X+ en Nokia XL enkel voor opkomende markten aangekondigd. Het is niet bekend of en wanneer de smartphones ook naar de Benelux komen.