Volgens Microsoft Watcher Paul Thurrott is de smartwatch die Microsoft later dit jaar zal uitbrengen vooral gericht op fitness en gezondheid. Daarnaast biedt de smartwatch ook de mogelijkheid om notificaties vanaf een smartphone door te geven en werkt de smartphone met Android, iOS en Windows Phone.

Microsoft zou voor een andere benadering kiezen dan de huidige makers van wearables. De softwaregigant zou namelijk een wearable uit willen brengen die op alledrie de populaire mobiele besturingssystemen werkt, in plaats van alleen op Android of iOS. Daarmee kiest Microsoft voor een andere strategie dan bijvoorbeeld Samsung en Sony, de smartwatches van Samsung werken alleen met een select aantal Samsung-toestellen. De smartwatches van Sony zijn al iets ruimer opgezet, maar werken alleen met Android. Verwacht wordt dat Apple ook met een wearable gaat komen die alleen met de iPhone en iPad werkt.

Microsoft zou met de smartwatch vooral gaan inzetten op fitness en gezondheid en niet zozeer op een verlengstuk van je smartphone, al is dit wel mogelijk via bijvoorbeeld notificaties. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde patentaanvraag. De smartwatch beschikt mogelijk over verschillende sensoren, waaronder een hartslagmeter die meerdere keren per dag je hartslag automatisch meet.

De smartwatch van Microsoft wordt in het vierde kwartaal verwacht voor een prijs van rond de 200 euro. Het is overigens niet de eerste keer dat we horen dat Microsoft’s wearable met meerdere platforms zal kunnen samenwerken.