2min

Intel heeft gisteren een nieuwe serie U-processoren aangekondigd, onder andere voor laptops. De processoren zijn onderdeel van de langverwachte Broadwell-generatie. De grootste verbeteringen in de nieuwe chips zijn de grafische prestaties en het terugdringen van het stroomverbruik.

De Broadwell-processoren vormen al weer de vijfde generatie Intel Core-processoren. Broadwell maakt gebruik van hetzelfde ontwerp als de Haswell-processoren uit de vierde generatie, maar het productieprocedé is verkleind tot 14 nanometer. Waar Intel normaalgesproken altijd eerst de high-end desktop-processoren op de markt brengt, heeft het bedrijf er vorig jaar voor gekozen om te beginnen met de Core M-processoren, nu volgen de U-processoren. De U-modellen zijn vooral bedoeld voor gebruik in ultrabooks.

In totaal presenteert Intel nu zestien verschillende U-modellen, die voornamelijk in ultrabooks zullen worden geplaatst, maar ook in All-in-Ones en mini-pc’s. De naamgeving is ongewijzigd: de U-modellen krijgen gewoon weer een naam zoals we gewend zijn: Intel Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 en Core i7.

Het modelnummer zal altijd beginnen met een 5, duidend op de vijfde generatie. De naam eindigt op een U. De TDP van de nieuwe chips is 15W tot 28W, maar eventueel kan een fabrikant ervoor kiezen om sommige modellen te limiteren op 8W of 10W, dit zorgt voor mindere prestaties, maar een langere accuduur en minder productie van hitte.

In totaal brengt Intel vijf Intel Core i7 U-modellen uit, zes Intel Core i5 U-modellen, twee Intel Core i3 U-modellen, één Pentium U-model en twee Celeron U-modellen. Voor zakelijke laptops met Intel vPro en Intel TXT zijn vier modellen beschikbaar: twee Core i7- en twee Core i5-modellen.