1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hoewel Nokia voor een groot deel is uitgehold door Microsoft, opereert een deel van het bedrijf nog steeds zelfstandig. De netwerk-afdeling gaat in 2015 een 5G-testnetwerk in Finland bouwen.

Microsoft heeft Nokia slechts gedeeltelijk overgenomen en liet de netwerk-afdeling bijvoorbeeld ongemoeid. Dat onderdeel blijft dus zelfstandig opereren en heeft nu een deal te pakken waardoor de ontwikkeling van de 5G-standaard in een stroomversnelling kan geraken.

In 2015 zal Nokia samen met andere bedrijven in de Finse stad Oulu een 5G-netwerk aanleggen, bedoeld voor tests. Dat bevestigde Juha Matta, technisch directeur van Nokia. In vergelijking met de huidige netwerken zal 5G qua snelheid en ontvangst weer een grote stap vooruit moeten zijn. Naar verwachting zal de nieuwe standaard betere dekking met een factor 1000 bieden, terwijl gericht wordt op een energieconsumptie die 90 procent lager uitvalt.

Nokia zal hulp krijgen van onder andere de gemeente Oulu, de Universiteit van Oulu en het Finse Technical Research Centre. Eurocommissaris Neelie Kroes krijgt met het project van Nokia haar zin, zij sprak begin 2013 de doelstelling uit dat Europese bedrijven het voortouw moesten nemen bij de ontwikkeling van 5G.