2min

Tijdens een evenement in thuishaven Cupertino heeft Apple twee nieuwe iPhones gepresenteerd. Het gaat om de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus, met schermgroottes van respectievelijk 4,7 en 5,5 inch.

Beide iPhones zijn groter dan alle voorgaande iPhones. Apple heeft lang gewacht met het doorvoeren van echt grote schermen en springt er nu met volle overgave in met schermen van 4,7 en 5,5 inch. De iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels, de iPhone 6 Plus toont 1920 bij 1080 pixels. De smartphones zijn met een dikte van 6,9 en 7,1 millimeter erg dun, wel steekt de cameralens uit de behuizing.


Apple heeft hard gewerkt aan de accuduur van de nieuwe iPhones. Zo geeft het bedrijf aan dat de iPhone 5S in staat was om 40 uur muziek af te spelen, de iPhone 6 en iPhone 6 Plus kunnen dat respectievelijk 50 en 80 uur op één lading.

Voor het vastleggen van bewegingen zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus bewegingen als traplopen, rennen en fietsen vastleggen. Apple legde hiervoor de basis met de M7-coprocessor, de M8-coprocessor bouwt hierop voort dankzij de toevoeging van een barometer-sensor.


De camera behoudt een resolutie van 8 megapixel, maar kan dankzij fasedetectie wel tweemaal zo snel scherpstellen als de iPhone 5S. De camera aan de voorzijde is geschikt om selfies in borstmode te maken.

De iPhone 6 heeft digitale stabilisatie bij het schieten van foto’s, de iPhone 6 Plus heeft optische beeldstabilisatie. Video’s worden geschoten in Full HD met maximaal 60 beelden per seconde, maar slowmotionvideo’s worden nu met 240 beelden per seconde geschoten. Een verdubbeling ten opzichte van de iPhone 5S.

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus komen beschikbaar in de kleuren goud, zilver en zwart met 16, 64 en 128GB opslagruimte. De toestellen gaan op 19 september in de Verenigde Staten in de verkoop, voor het einde van het jaar zullen de smartphones in 115 landen te koop zijn.