3min

Samsung heeft vandaag de volledig metalen Galaxy A5 en Galaxy A3 smartphones aangekondigd. In tegenstelling tot alle eerdere smartphones van Samsung zijn dit de eerste twee modellen met een volledig metalen behuizing, voorheen gebruikte Samsung altijd plastic. Behalve een metalen behuizing zijn de toestellen ook erg dun en in flink wat kleuren verkrijgbaar.

De twee nieuwe toestellen die Samsung vandaag lanceert zijn een flink stap voorwaarts voor het bedrijf. Samsung zelf geeft aan dat ze met de Galaxy A5 en A3 mikken op jonge trendbewuste gebruikers. Ze doen dit door de toestellen lekker dun te houden en in veel kleuren beschikbaar te maken. Beide toestellen komen beschikbaar in de kleuren; zwart, wit, roze, blauw, goud en zilver.

Galaxy A5

De Samsung Galaxy A5 is slechts 6,7mm dik en voorzien van een 5 inch HD-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Samsung houdt ook bij de A-serie vast aan de fysieke knop onder het scherm met links en rechts daarnaast twee aanraakgevoelige knoppen. Aan binnenkant is gekozen voor een Snapdragon 400-chip, dat is een quad-core processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz en ondersteuning voor 4G-connectiviteit. Verder is er 2GB aan werkgeheugen aanwezig en 16GB aan opslagcapaciteit.

Aan de achterkant van het toestel is een 13 megapixel camera te vinden met een LED-flitser. Aan de voorkant is gekozen voor een 5 megapixel camera. Het toestel is voorzien van Android 4.4 KitKat en ongetwijfeld ook van de eigen TouchWiz-skin van Samsung.

Galaxy A3

De Samsung Galaxy A3 is een kleinere versie van de Galaxy A5, het toestel is ook een fractie dikker met 6,9mm. Het toestel beschikt over een scherm van 4,5 inch qHD-scherm met een resolutie van 960×540 pixels. Aan de binnenkant is dezelfde processor te vinden als in de Galaxy A5, een quad-core Snapdragon 400 met een kloksnelheid van 1,2 GHz en ondersteuning voor 4G. Het werkgeheugen is iets lager met 1GB en de opslagcapaciteit is wederom 16GB. Verder is er gekozen voor een 8 megapixel camera aan de achterzijde met LED-flitser, aan de voorzijde is wederom een 5 megapixel camera te vinden. Ook dit toestel beschikt over Android 4.4 KitKat.

Budget of midrange?

Als we puur uitgaan van de specificaties dan zien we op dit moment al veel soortgelijke toestellen met een prijskaartje rond of zelfs onder de 200 euro. Deze toestellen beschikken echter niet over een metalen behuizing zoals de Galaxy A5 en A3, dus de prijs zal ongetwijfeld hoger komen te liggen. De vraag is alleen hoe hoog, want Samsung heeft nog geen prijzen bekendgemaakt. Wel hebben ze laten weten dat de toestellen in het eerste kwartaal van 2015 moeten verschijnen in de Nederlandse en Belgische winkels.

Kwaliteit

Samsung maakt dus een kwaliteitsslag en investeert in metalen behuizingen, iets wat het bedrijf al veel eerder had moeten doen als je het ons vraagt. Het zou natuurlijk mooi zijn als we deze metalen behuizingen straks ook bij de vlaggenschepen van Samsung gaan zien, de Galaxy S5 is namelijk nog gemaakt van plastic en bij de Galaxy Note 4 zijn alleen de zijkanten gemaakt van metaal.

Wat de strategie van Samsung is met deze Galaxy A-serie ten opzichte van de S-serie weten we niet. Het is dus ook niet duidelijk of toestellen uit de S-serie uiteindelijk een metalen behuizing gaan krijgen. Wat we wel weten is dat het niet zo goed gaat met de smartphone-tak van Samsung, er wordt nog wel winst gemaakt maar de winst was 74 procent lager dan het jaar ervoor in het derde kwartaal. Het is in elk geval genoeg reden om de strategie onder een vergrootglas te leggen en wat wijzigingen aan te brengen.