1 min

Microsoft’s spraakassistent Cortana is al een tijdje beschikbaar in Windows Phone 8.1 en op termijn moet ook Windows 10 de bediende bevatten. Daar wil Microsoft echter nog niet stoppen, de softwaregigant wil Cortana ook naar platformen van andere bedrijven brengen.

De afgelopen jaren is Microsoft druk bezig geweest met het uitbreiden van het aanbod naar andere platformen. Zo heeft zoekmachine Bing al lange tijd apps voor Android en iOS beschikbaar. Kantoorsuite Office is ook al enige tijd op beide platformen te gebruiken, met als hoogtepunt dat dit jaar een iPad-versie werd uitgebracht.

Ook Cortana moet in andermans besturingssysteem bruikbaar zijn, vindt Microsoft. Volgens Business Insider heeft Microsoft een meeting gehad met een kleine groep journalisten en analisten, waarin werd verteld over de toekomst van onder andere Cortana. Daar werd gevraagd of Cortana ook op andere platformen beschikbaar kwam. Julie Larson-Green van Microsoft antwoordde: "Het korte antwoord is: ja".

Verdere details bleven helaas onder tafel. We weten dus niet wanneer Cortana bijvoorbeeld ook in Android en iOS bruikbaar zal zijn. Een probleem bij Microsoft’s voornemen is dat het momenteel niet mogelijk is om instellingen voor de spraakassistent te wijzigen. Bij het oproepen gebruik Android altijd Google Now, iOS gebruikt altijd Siri. Bij Windows Phone is dit overigens niet anders, maar het is natuurlijk niet onmogelijk dat de fabrikanten dit op termijn aanpassen. Nu is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de standaardzoekmachine aan te passen.