2min

Tijdens een bijeenkomst voor aandeelhouders heeft de top van Samsung bekendgemaakt wat het bedrijf wil doen om het financieel beter te doen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zal de komende tijd minder smartphones uitbrengen en meer op prijs gaan concurreren met Chinese fabrikanten.

Samsung kampt al een tijdje met winstcijfers die steeds verder inzakken. Het Zuid-Koreaanse bedrijf leunt zwaar op de winst vanuit de mobiele divisie, maar de marges op die producten worden steeds kleiner. De winst van het gehele bedrijf zakte het afgelopen kwartaal met 60 procent, vanuit de mobiele tak waren de inkomsten zelfs 74 procent lager. Het marktaandeel van Samsung kelderde volgens Strategy Analytics van 35 procent in 2013 naar 24,7 procent in 2014. Dat er wat moet gebeuren staat als een paal boven water.

Tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst heeft de top van Samsung vannacht bekendgemaakt dat er minder toestellen op de markt worden gezet. In 2015 zullen 25 tot 30 procent minder toestellen worden geïntroduceerd. Daardoor kan Samsung zich meer richten op de ontwikkeling van de overige toestellen en het specialiseren van de productieketen.

Het komende jaar moeten we dus rekenen op minder varianten, zo zijn er van de Galaxy S5 (review) talloze varianten te koop. Er zijn varianten met verschillende chipsets, ondersteuning voor LTE-Advanced-netwerken (Galaxy S5 LTE-A), een hogere schermresolutie (Galaxy S5 Plus), een stootvaste behuizing (Galaxy S5 Active), een compactere behuizing (Galaxy S5 mini), een betere camera (Galaxy K Zoom), ondersteuning voor dualsim (Galaxy S5 Duos)

Om met succesvolle Chinese fabrikanten zoals Huawei en Xiaomi te concurreren zal Samsung meer op prijs gaan concurreren. Dat betekent niet per se dat de prijs van toestellen omlaag gaat, maar dat Samsung minder gaat betalen voor de onderdelen. Zo zou partners voor onderdelen voor schermen gevraagd zijn om de prijzen met maar liefst 30 procent te verlagen. Ook wil Samsung vaker dezelfde componenten voor meerdere toestellen gebruiken, wat de stukprijs omlaag drukt.