1 min

Microsoft heeft besloten om per 1 januari de voorwaarden van de Windows Store en Windows Phone Store aan te passen. Ontwikkelaars gaan per 1 januari meer provisie afstaan aan de softwaregigant uit Redmond. Volgens de nieuwe verdeling gaat 30 procent van de omzet naar Microsoft en 70 procent naar de ontwikkelaar.

De wijziging in de voorwaarden en de omzetverdeling heeft eigenlijk alleen effect op succesvolle ontwikkelaars. Op dit moment is de omzetverdeling namelijk ook vastgesteld op 30 procent voor Microsoft en 70 procent voor de ontwikkelaar, maar nu is er nog een extra regel dat zodra er 25.000 dollar aan omzet is behaald de ontwikkelaar nog maar 20 procent hoeft af te staan aan Microsoft. Die laatste regel gaat verdwijnen, ongeacht de omzet krijgt Microsoft altijd 30 procent van de omzet.

Deze regel is overigens niet uniek, ook Apple en Google hanteren deze voorwaarden voor hun applicatiewinkels. Apple en Google pakken ook beide 30 procent van de omzet uit hun applicatiewinkels, de overige 70 procent is voor de ontwikkelaar.

Microsoft voerde lange termijn een lager tarief om ontwikkelaars warm te krijgen voor de Windows Store, het bedrijf had een flinke achterstand opgelopen met Android en iOS en moest die zien in te halen. Inmiddels staat de teller op 320.000 Windows Phone-apps en dat vind het bedrijf voldoende om de voorwaarden gelijk te trekken.