2min

De opmars van Android 4.4 KitKat heeft zich ook in november verder doorgezet, zo blijkt uit de maandelijkse cijfers van zoekgigant Google. In vergelijking met een maand eerder groeide het aandeel met bijna 4 procent. Ondertussen zit nog bijna 60 procent van de gebruikers op een Android-versie die meer dan twee jaar oud is.

Android 4.4 KitKat staat inmiddels op 33,9 procent van de Android-apparaten, een maand geleden was het aandeel nog 30,2 procent. Daarmee is de groei van deze versie van het mobiele besturingssysteem aanzienlijk. Ondertussen blijkt Android 5.0 Lollipop nog geen voet aan wal te hebben, het aandeel van die versie is nog te klein om te vermelden en zit dus onder de 0,1 procent.

Afgezien van Android 4.4 KitKat zijn er volgens de cijfers geen andere Android-varianten die het aandeel zagen groeien. Alle Android-versies zagen een kleine daling, maar dragen gezamenlijk dus wel bij aan de flinke groei van Android 4.4 KitKat. Dat besturingssysteem is inmiddels meer dan een jaar geleden beschikbaar gesteld door Google.


Wat dat betreft is de adoptie nog niet om over naar huis te schrijven. Apple’s iOS 8 (review) staat volgens de laatste cijfers op 60 procent van de apparaten en is nog geen drie maanden beschikbaar, Windows Phone 8.1 (review) staat volgens AdDuplex op 51 procent van de apparaten en is vijf maanden geleden uitgebracht. Android moet door fabrikanten verspreid worden en dat kost veel tijd en dus ook geld. Fabrikanten kiezen er regelmatig voor om oudere toestellen niet meer van een update te voorzien en die apparaten verdwijnen dus pas uit de statistieken als de gebruiker een nieuw product koopt.