De Russische fabrikant Yota Devices heeft vandaag de YotaPhone 2 uitgebracht in de Benelux. De YotaPhone is een unieke smartphone want het toestel beschikt over twee schermen, een AMOLED-scherm aan de voorkant en een e-ink scherm aan de achterkant. Het bedrijf is van mening dat het toestel geen achterkant heeft maar twee voorkanten.

Techzine was vandaag aanwezig bij de persconferentie van Yota Devices. Wat opviel was dat de fabrikant erin is geslaagd om twee schermen in een behuizing te proppen die slechts 9mm dik is. Daarnaast brengt het e-ink scherm aan de achterzijde de nodige voordelen met zich mee. Zo is een e-ink scherm zeer energiezuinig, is het goed leesbaar in direct zonlicht en kan het laatste beeld ook weergegeven worden als de accu leeg is. Er zijn echter ook nadelen, zo beschikt het e-ink scherm alleen over grijstinten en is het behoorlijk traag als het invoer ontvangt.

Specificaties

Het toestel beschikt aan de voorkant over een 5 inch scherm met een Full HD-resolutie, aan de achterkant zit het e-ink scherm met een diagonaal van 4,7 inch en een schermresolutie van 960 x 540 pixels. Het is mogelijk om de Android-omgeving op beide schermen weer te geven aangezien het toestel alles kan mirroren naar het e-ink scherm. Aan de binnenkant is een quadcore Snapdragon 800 processor te vinden met 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Verder beschikt het toestel over een 8 megapixel camera aan de achterzijde met LED-flitser en een 2 megapixel camera aan de voorzijde. Wel kan je door gebruik te maken van het e-ink scherm ook selfies maken met de 8 megapixel camera.

De Yotaphone heeft enkele unieke functies, zo heeft het bedrijf voor het e-ink scherm een aantal standaard schermen ontwikkeld waar tussen je kan schakelen, ook als je smartphone in stand-by staat. In deze schermen kan je eigenlijk snel een overzicht krijgen van alle openstaande meldingen, maar ook bijvoorbeeld het weerbericht. Aangezien je met de YotaMirror functie alles wat op het AMOLED-scherm kan worden afgebeeld ook kan afbeelden op het e-ink scherm, kan je het ook gebruiken om bijvoorbeeld een vliegticket af te beelden of een routebeschrijving.

De Yotaphone 2 is zoals de naam doet vermoeden niet het eerste toestel, maar aangezien het eerste model min of meer een prototype was, is dit eigenlijk de eerste echte smartphone waarmee Yota de wereld wil veroveren. De YotaPhone 2 is echt wat nieuws en daar is de prijs ook naar, de adviesprijs bedraagt namelijk 699 euro, net als de Apple iPhone 6 en de Samsung Galaxy Note 4. Het toestel is nu verkrijgbaar in ruim 20 landen.