3min

De Chinese fabrikant OnePlus heeft dan eindelijk de opvolger gepresenteerd van de OnePlus One, de OnePlus 2. De kleine Chinese startup wist het afgelopen jaar 1,5 miljoen toestellen te verkopen en wil proberen dat aantal dit jaar te verbeteren. Of dat ook gaat lukken is moeilijk in te schatten, het doet met de OnePlus 2 in elk geval een aardige poging.

OnePlus hanteert een apart verdienmodel, het bedrijf verkoopt de smartphones met weinig marge waardoor er geen ruimte is voor marketing. Het is vrijwel volledig aangewezen op mond tot mond reclame. Het probeert zelf ook geen voorraden te houden van de toestellen maar levert in principe op bestelling. Je kan dan ook alleen een smartphone bestellen als je een uitnodiging hebt ontvangen. Ook dan heb je maar 48 uur om te beslissen.

Bij de OnePlus One (review) zorgde dit voor een flinke hype, mede doordat het toestel ontzettend scherp geprijsd was voor de hardware die in het toestel zat. De OnePlus 2 is helaas iets duurder dan zijn voorganger maar heeft ook een aantal features die dat weer enigszins verklaren.

OnePlus heeft gekozen voor een 5,5 inch Full HD-scherm, het bedrijf doet niet mee aan de hype om QHD-schermen toe te passen. Op zich valt daar iets voor te zeggen, maar toch blijft dat voor de gemiddelde consument moeilijk te begrijpen. Onder dat scherm heeft OnePlus een drukgevoelige vingerafdrukscanner geplaatst, een hype waar OnePlus wel aan mee doet.

De behuizing van het toestel is opnieuw gemaakt van plastic maar de zijkanten zijn gemaakt van metaal. Daardoor is de behuizing iets hoogwaardiger geworden, maar nog niet helemaal. Aan de zijkant heeft OnePlus een schakelaar geplaatst met drie standen, hiermee kan het volume worden aangepast naar stil, prioriteit en alle meldingen. Ook dat is uniek voor een Android-smartphone, de iPhone kent een zelfde soort schakelaar met twee standen. Het ontwerp is verder grotendeels gelijk gebleven al kunnen er straks ook meteen verwisselbare achterkantjes worden besteld voor het toestel, van hout, kevlar en Sandstone Black.

OnePlus is ook een van de eerste smartphonefabrikanten die de micro-USB 2.0-poort in heeft geruild voor een USB Type C-poort, hierdoor hoef je niet meer te rommelen met de USB-kabel want die past er nu altijd in, ook omgekeerd.

OnePlus brengt het toestel in twee configuraties op de markt, beide beschikken over een Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Volgens OnePlus zijn de hitte-problemen met de Qualcomm-chip nu echt opgelost en heeft de OnePlus 2 nergens last van. De verschillen in de configuraties zitten hem in de hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit. De goedkopere versie krijgt 3GB werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit terwijl de duurdere versie 4GB werkgeheugen krijgt en 64GB aan opslagcapaciteit.

De camera aan de achterzijde is niet langer van Sony maar van OmniVision en beschikt over 13 megapixels, optische beeld stabilisatie en laser autofocus. Op de achterkant zit dus ook een laser bij de camera geplaatst voor het focussen. Iets wat we al kennen van de LG G3 (review) en LG G4 (review).

Het toestel is verder voorzien van een dualsim-oplossing zodat je met twee simkaarten tegelijk kan werken, een accu van 3300 mAh en uiteraard Android 5.1 met OxygenOS. Dat laatste is de schil die OnePlus zelf heeft ontwikkeld voor Android. Volgens het bedrijf gebruikt het bedrijf vrijwel stock-Android maar zijn er een paar kleine aanpassingen doorgevoerd.

De 16GB-versie gaat 339 euro kosten en de 64GB-versie 399 euro, het toestel komt begin augustus beschikbaar. ter vergelijking vorig jaar kwam de OnePlus One beschikbaar voor 269 en 299 euro. Of dat invloed heeft op de vraag naar het nieuwe vlaggenschip van OnePlus zal snel duidelijk worden.