Volgens de doorgaans zeer betrouwbare analist Ming-Chi Kuo werkt Apple aan een processor die in Mac-producten moet belanden. Volgens de analist zal de processor volgend jaar in de eerste producten worden geplaatst.

Apple maakt inmiddels alweer jarenlang eigen processoren, welke in de iPad, iPhone en iPod touch worden geplaatst. Ook de Apple Watch zal voorzien worden van een chipset die Apple zelf heeft ontworpen. Door eigen chips te gebruiken is Apple minder afhankelijk van externe partijen en kan het beter in de hand houden wanneer een product op de markt wordt gezet.

De tekeningen zijn afkomstig van Apple en worden gebaseerd op architectuur van ARM, de productie laat het Amerikaanse bedrijf over aan partners als Samsung en TSMC. Ook nu zou Samsung als productiepartner gekozen zijn. Ook Global Foundries moet in de toekomst een rol gaan spelen in Apple’s productieketen.

De eigen processor zal volgens Kuo overigens niet ineens in alle Mac-producten worden geplaatst. Volgens de analist is de A10X, zoals de processor genoemd wordt, niet krachtig en te vergelijken met een Intel Core i3. Daardoor zou deze chip alleen geschikt zijn voor gebruik in de goedkoopste Macs zoals een MacBook Air of Mac mini.

Door eigen processors te ontwikkelen zou Apple minder afhankelijk worden van andere partijen zoals AMD, Intel en Nvidia. De processors zouden ook het grafische rekenwerk kunnen opvangen, in de iDevices is dat immers ook het geval.