2min

Microsoft kondigde afgelopen woensdag de HoloLens aan, een bril waarmee je in je natuurlijke omgeving ook Hologrammen kan zien. Een zeer interessant en innovatief concept, iets waar Microsoft niet op in ging waren de specificaties van de bril. Nu meldt een bron aan PcWorld dat de bril gebruik maakt van de volgende generatie van Intel Atom-processoren.

Microsoft zou in de HoloLens een Intel Atom-processor uit de Cherry Trail-generatie gebruiken. De Cherry Trail-generatie moet dit jaar de huidige Bay Trail-generatie gaan opvolgen, waarbij Intel grote stappen zet op het gebied van energiezuinigheid maar ook in grafische rekenkracht. De GPU van Cherry Trail zou maar liefst twee keer zo krachtig zijn als van de huidige Bay Trail-generatie.

In de Cherry Trail-generatie worden Airmont-cores gebruikt in plaats van Silvermont-cores, de nieuwe Airmont-cores zullen geproduceerd worden op 14nm in plaats van 22nm en daardoor zullen deze een stuk energiezuiniger zijn. Intel heeft daarnaast ook de rekenkracht van de GPU weten op te schroeven. Het overstappen op 14nm is iets wat meer chipfabrikanten gaan doen, zo heeft Samsung daar ook forse investeringen voor gedaan.

De verwachting is dat Intel met Cherry Trail eindelijk een grotere rol kan gaan spelen op de markt van mobiele producten zoals smartphones, tablets en wearables. De Microsoft HoloLens is daarvan dus mogelijk het eerste bewijs. Intel heeft nog niet aangekondigd wanneer de Intel Atom-processoren op basis van Cherry Trail beschikbaar gaan komen, maar het zou kunnen dat Microsoft alvast enkele exemplaren heeft ontvangen.

De Intel Atom op basis van Cherry Trail is echter niet voldoende om de HoloLens aan te sturen, Microsoft heeft namelijk laten weten dat de bril beschikt over een CPU, GPU en HPU. Waarbij HPU staat voor Holographic Processing Unit, de vraag is welke fabrikant deze chip heeft geleverd.