2min

Het is al geruime tijd een vraag op de Techzine-redactie, welk bedrijf gaat zijn persoonlijke spraakassistent als eerste beschikbaar maken in het Nederlands. Die vraag is nu deels beantwoord want Google is degene die nu de eerste stappen zet om de Nederlandse taal te ondersteunen. Helaas werkt nog lang niet alles, maar de eerste stappen zijn zeer welkom.

Apple was de eerste die met zijn persoonlijke assistent Siri op de proppen kwam, inmiddels zijn we enkele jaren verder een hebben naast Apple ook Google, Microsoft en Samsung een persoonlijke assistent ontwikkeld. Het probleem is alleen dat al deze assistenten slechts een beperkt aantal talen ondersteunen en waar Nederlands niet in voorkomt. We weten wel op basis van vacatures dat Apple er aan werkt maar Google is de eerste die een vorm van ondersteuning nu toevoegt.

Google heeft nog geen aankondigingen gedaan over de ondersteuning, maar op dit moment kan Google Now antwoorden geven op Nederlandse zoekopdrachten die met spraak zijn gesteld. Google leest dan de antwoorden in het Nederlands voor. Je kan bijvoorbeeld aan Google Now vragen:

  • Hoe warm is het in Amsterdam?
  • Hoe hoog is de Eiffeltoren?
  • Wie is de premier van Nederland?
  • Wat is de hoofdstad van Brabant?
  • Hoe laat is het in Tokyo?

Dit zijn uiteraard slechts enkele voorbeelden, alle zaken die feitelijk vaststaan en voorkomen in de Google database kunnen worden voorgelezen. Als je bijvoorbeeld een grote bekende kerk in je woonplaats hebt dan weet Google ongetwijfeld te vertellen hoe hoog die is.

Helaas houdt de ondersteuning voor de Nederlandse taal op bij de feitelijke database van Google en is het nog niet mogelijk een spraakopdracht te geven om iemand te bellen of te sms’en, om de navigatie aan te roepen of mondeling een afspraak toe te voegen aan je agenda. Wellicht dat deze functies in de komende weken nog worden toegevoegd en dat Google dan ook met een officiële verklaring komt.