Microsoft had onbewust het idee gewekt dat Windows 10 alleen beschikbaar zou komen voor smartphones met minimaal 8GB aan opslagcapaciteit en 1GB aan werkgeheugen. Dit idee ontstond door de recente lancering van nieuwe budget modellen die allemaal over deze minimale specificaties beschikken en doordat Microsoft liet weten dat een besturingssysteem pas echt soepel draait met minimaal 1GB aan werkgeheugen.

Hoewel dat idee is ontstaan is niet waar, de Windows 10-versie voor smartphones komt ook beschikbaar voor de Lumia 520 en Lumia 530 die beide over 512MB aan werkgeheugen beschikken en slechts 4GB aan opslagcapaciteit. Dat heeft Joe Belfiore laten weten op Twitter, hij geeft bij Microsoft leiding aan de Windows-divisie. Daarmee is het ook meteen zeker dat alle Lumia-smartphones met Windows 8(.1) een update zullen krijgen naar Windows 10.

Wat Belfiore echter niet zegt is of ook echt alle functionaliteiten van Windows 10 beschikbaar komen op deze budget smartphones. Het zou namelijk niet vreemd zijn als Microsoft bepaalde functies zou uitschakelen omdat het toestel over zo weinig werkgeheugen beschikt. De kans dat Microsoft hiervoor kiest is redelijk groot, maar de basis van Windows 10 komt voor alle toestellen beschikbaar.

Wel kunnen wij ons op de redactie vinden in de overtuiging van Microsoft dat een besturingssysteem pas echt soepel draait als er minimaal 1 GB aan werkgeheugen aanwezig is. Ook is 8GB aan opslagcapaciteit tegenwoordig het absolute minimum. Mocht je een budget smartphone gaan kopen, let daar dan vooral op.

De previewversie van Windows 10 voor smartphones is op dit moment nog niet beschikbaar, tot op heden is er alleen een previewversie van Windows 10 verschenen voor pc’s en tablets. Deze versie heeft Techzine aan een uitgebreide review onderworpen.