Microsoft heeft besloten om de systeemeisen van Windows 10 aan te passen met de aankomende grote update in het vooruitzicht. Voor pc’s betekent het dat 1GB aan werkgeheugen niet langer voldoende is, je pc moet echt minimal 2GB aan werkgeheugen hebben, al raden wij minimaal 4GB en het liefst 8GB aan.

De minimale hoeveelheid werkgeheugen is overigens niet de enige aanpassing die Microsoft doet in de systeemeisen van Windows 10. Ook de minimale hoeveelheid opslagcapaciteit is aangepast, voor de 32bit pc-versie heb je nu 16GB nodig en voor de 64GB-versie 20GB. De processor moet verder een kloksnelheid kunnen halen van 1GHz, maar dat halen eigenlijk alle processoren wel.

Helaas legt Microsoft verder geen beperking op aan de processoren, wat op zich geen slecht idee is want sommige instapmodellen schieten echt te kort in het budgetsegment. Ook doet het bedrijf niets aan de meegeleverde bloatware van fabrikanten, zij houden de vrijheid om de nodige troep voor te installeren met alle risico’s van dien. Nu is dat ook niet iets wat Microsoft er makkelijk uit gaat krijgen aangezien het voor sommige budgetmerken gewoon een verdienmodel is om al die troep voor te installeren.

Hoewel Microsoft op papier aangeeft dat je aan minimaal 16GB aan opslagcapaciteit voldoende hebt kan ik niemand aanraden om een Windows 10-pc te kopen met 16 of 32GB aan opslagcapaciteit. We testen ze regelmatig bij Techzine maar de limieten komen razendsnel dichterbij. Als we vervolgens kijken naar de inkoopprijs van flashgeheugen dan mag Microsoft best 64GB als minimum gaan eisen.

Voor smartphones is er weinig veranderd, behalve dat we nooit meer een x86-versie van Windows 10 Mobile gaan zien nu Intel de handdoek in de ring heeft gegooid. Er staan dan ook geen x86-processoren op de lijst, alleen ARM-chips. Wel mogen smartphones van Microsoft is groter worden, het maximale schermformaat voor een Windows 10 Mobile-apparaat is nu 8,9 inch, dat was 7,9 inch. Voor Windows 10 pc’s is het minimale schermformaat omlaag gegaan van 8 inch naar 7 inch.