2min

Microsoft heeft Windows 10 Mobile beschikbaar gemaakt voor een groot aantal smartphones die op dit moment nog draaien op Windows Phone 8.1. De eerste gebruikers krijgen inmiddels de melding met de vraag of ze willen upgraden naar Windows 10. Microsoft heeft inmiddels bevestigd dat het is begonnen met het uitrollen van de update.

Microsoft was eigenlijk al veel eerder van plan om bestaande Lumia’s met Windows Phone 8.1 en toestellen van andere fabrikanten met hetzelfde besturingssysteem te voorzien van Windows 10 Mobile. Het besturingssysteem gereedmaken voor deze toestellen bleek echter een veel grotere uitdaging dat Microsoft had verwacht en daarom moest de upgrade worden uitgesteld.

Inmiddels lijken all obstakels overwonnen en is het tijd om afscheid te nemen van Windows Phone 8.1 en de uitrol van Windows 10 Mobile te starten. De komende tijd zullen in rap tempo veel toestellen gaan overstappen op het nieuwe mobiele besturingssysteem van de techgigant. De bedoeling is dat alle Windows 10-apps straks beschikbaar zijn op zowel de smartphone, als tablets en pc’s.

Microsoft biedt de update op dit moment nog niet aan voor alle Windows Phone 8.1-toestellen maar wel voor een enorm groot aantal. De minimale systeemeisen om in aanmerking te komen voor de upgrade zijn 1GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagcapaciteit waarvan 1,5GB beschikbaar. Die is nodig om de update te downloaden want deze is met 1,5GB vrij fors. Het downloaden gebeurd dan ook over WiFi en niet over het mobiele netwerk.

Wanneer de update precies beschikbaar komt voor elk model en elke gebruiker is moeilijk te zeggen, dit is afhankelijk van het toestel en de telecomprovider, laatstgenoemde moet de update namelijk eerst goedkeuren, dat kan even duren.