Microsoft heeft zojuist twee nieuwe Lumia-smartphones gepresenteerd, de Lumia 640 en de Lumia 640 XL. De Lumia 640 beschikt over een 5 inch scherm en de XL beschikt over een 5,7 inch scherm. Beide toestellen zijn wederom budget-smartphones en worden geleverd met Windows Phone 8.1. Later dit jaar zal Microsoft een nieuw vlaggenschip presenteren met Windows 10.

Microsoft houdt vooralsnog vast aan de strategie waarbij het goedkope smartphones blijft introduceren met interessante specificaties. Microsoft lijkt vooral een dominante positie te willen spelen aan de onderkant van de markt en zich wellicht op die manier langzaam omhoog te werken.

Ook vandaag introduceert het twee Lumia-smartphones met zeer scherpe prijzen. Beide toestellen komen in twee versies op de markt, in een 3G- en een 4G-versie. De Lumia 640 met 3G gaat 139 euro kosten, met 4G moet 159 euro worden neergeteld. De grote Lumia 640 XL gaat met 3G 189 euro kosten en met 4G kost dit toestel 219 euro.

Daarmee zijn deze toestellen iets duurder dan de toestellen die de afgelopen maanden zijn verschenen, zoals de Lumia 530 en Lumia 535, daarbij mikte Microsoft meer op een prijspunt onder de 100 euro. Wel moeten we daarbij opmerken dat de specificaties van de toestellen van vandaag ook een heel stuk beter zijn.

Zo beschikken beide toestellen over een HD-schermresolutie van 1280 x 720 pixels, wat op dit prijspunt erg hoog is. Verder heeft de Lumia 640 een 8 megapixel camera aan de achterzijde en de XL een 13 megapixel camera. Aan de binnenkant heeft Microsoft gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 400-chip, dit is een quadcore processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz, 1GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is uiteraard uitbreidbaar via een microSD-slot.

De toestellen zijn uiteraard gemaakt van hoogwaardig plastic en komen in verschillende leuke kleurtjes op de markt. Microsoft laat direct weten dat ook deze toestellen een upgrade krijgen naar Windows 10. Dat besturingssysteem zal later dit jaar beschikbaar komen.

Vlaggenschip

Eigenlijk is het wel weer tijd voor Microsoft om een nieuw vlaggenschip te introduceren maar het bedrijf heeft laten weten dat het daarmee wacht tot Windows 10 klaar is. Microsoft zal later dit jaar zijn vlaggenschip introduceren met Windows 10. Als wij een gokje moeten wagen zal het bedrijf dit doen tijdens de IFA in Berlijn of als dat te vroeg is, op een later moment via een eigen evenement.

Stephen Elop heeft laten weten dat er inmiddels 2,8 miljoen mensen lid zijn van het testprogramma voor Windows 10, Windows Insider. Deze gebruikers hebben inmiddels 900.000 feedback ingezonden om Windows 10 te verbeteren.