ZTE heeft een nieuwe innovatie getoond op het Mobile World Congress, het biedt de mogelijkheid om je Android-smartphone te ontgrendelen met je ogen. ZTE heeft een manier ontwikkeld waarbij het je ogen scant en de bloedvaten in kaart brengt. Vervolgens kan je het toestel ontgrendelen door er simpelweg naar te kijken.

ZTE noemt zijn nieuwe technologie Eyeprint ID en het werkt weliswaar niet zo snel als een vingerafdrukscanner maar het is wel veilig en kost een fabrikant niets extra’s. De gebruiker moet uiteraard eerst zijn ogen laten scannen door de smartphone voordat de functie kan worden geactiveerd. Hiervoor moet de gebruiker 8 seconden naar een groene lijn kijken die over het scherm beweegt. Ondertussen maakt de camera aan de voorzijde foto’s om de bloedvaten in de ogen in kaart te brengen.

Als de ogen zijn opgeslagen in de het toestel kan de gebruiker het toestel ontgrendelen door op de stand-by knop te drukken en naar zijn scherm te kijken. Het detecteren van de ogen duurt ongeveer een halve seconde en werkt het beste op een afstand van 15 tot 20 centimeter.

ZTE is de eerste smartphone-fabrikant die deze manier van ontgrendelen toepast maar mogelijk gaan we dit in de toekomst bij veel meer fabrikanten zien. Het is namelijk heel veilig want ogen zijn uniek en deze veranderen niet, maar ook omdat het fabrikanten niets kost. Elke Android-smartphone met een beetje fatsoenlijke camera aan de voorkant kan deze methode gebruiken. Hierdoor hoeven er geen kosten gemaakt te worden voor een vingerafdruksensor.