Microsoft wil in de toekomst Windows 10-smartphones binnen vier tot zes weken voorzien van een software-update zodra deze beschikbaar komt. Microsoft gaat deze deadline ook opleggen aan partners die gebruik willen maken van het mobiele besturingssysteem. Wel gaat Microsoft de partners daarbij ondersteunen.

Microsoft heeft grootste plannen met Windows 10 en laat stukje bij beetje meer zien van deze plannen. Vandaag is bekend geworden dat Microsoft intern het Project Milkyway heeft lopen, dat project moet ervoor zorgen dat alle Windows 10-smartphones binnen vier tot zes weken kunnen updaten als er een nieuwe versie wordt uitgebracht. Deze eis wordt ook opgelegd aan de hardware-partners van Windows Phone.

Een groot probleem bij Android-smartphones is dat zodra Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, het vervolgens nog enkele maanden duurt voordat de smartphone-fabrikanten de nieuwe Android-versie geschikt hebben gemaakt voor hun toestellen. Hierdoor moeten Android-gebruikers maanden wachten op een update of als het een beetje tegen zit, wordt het toestel niet meer geüpdatet.

Microsoft kiest voor een andere benadering, dat bedrijf stelt hele specifieke eisen aan de hardware in een Windows Phone-toestel maar ook beperkt het de mogelijkheden in hoeverre het Windows-besturingssysteem door een fabrikant kan worden aangepast. Door deze beperkingen kunnen updates redelijk snel geschikt gemaakt worden voor een toestel en dus ook snel worden uitgerold. Microsoft heeft besloten met de introductie van Windows 10 daar ook een eis aan vast te knopen, elke Windows 10-smartphone moet na het uitkomen van een nieuwe Windows 10-versie binnen vier tot zes weken de update ontvangen.

Om de partners niet teveel te belasten gaat Microsoft een groot deel van het testwerk uitvoeren en de feedback van gebruikers verwerken. Microsoft gaat dit onder meer doen door het Windows Insider-programma ook na de lancering van Windows 10 in leven te houden. Verder krijgt Windows 10 de mogelijkheid om het formaat van de systeempartitie te wijzigen mocht dat nodig zijn bij het updaten van het besturingssysteem.