Microsoft gaat deze zomer nog steeds Windows 10 uitbrengen voor pc’s en tablets, maar andere producten zoals smartphones, HoloLens, Xbox en Surface Hub volgen pas dit najaar. Reden hiervoor is dat Microsoft eerst alle features in de pc-versie stopt om ze daarna aan te passen voor andere apparaten.

Microsoft zal deze zomer dus aftrappen met de lancering voor Windows 10 op pc’s en tablets. Als we de CEO van AMD mogen geloven zal dat eind juli gaan gebeuren. Vervolgens zal ergens dit najaar Windows 10 voor smartphones verschijnen, het is wel te hopen voor Microsoft dat het een beetje vroeg in het najaar klaar is met de mobiele versie van Windows 10 want de smartphonedivisie van Microsoft kan wel weer wat nieuwe high-end toestellen gebruiken. Onder andere om de smartphoneverkopen een boost te geven.

Hoewel de plannen van Microsoft om Windows 10 gelijktijdig uit te brengen voor alle apparaten erg mooi zou zijn, is het niet realistisch. Het is een enorme klus om een nieuw besturingssysteem op te leveren en dit ook nog doen voor meerdere apparaten is nog een stukje lastiger. Zeker nu Joe Belfiore bekendgemaakt heeft dat Microsoft Windows 10 voor pc’s primair ontwikkeld om het besturingssysteem vervolgens aan te passen aan de mobiele versie.

Op dit moment zijn er al wel testversies van Windows 10 voor smartphones maar deze zijn nog niet echt stabiel. Dit zijn nog echte testversies.