De topman van Azure heeft op de ontwikkelaarsconferentie Chef Conf 2015 laten weten dat het niet ondenkbaar is dat Windows in de toekomst ook open source wordt. Mocht Microsoft die stap zetten dan zal dat zeker niet op korte termijn gebeuren, maar de markt verandert momenteel erg snel en nu Microsoft veel meer gaat samenwerken met andere partijen is niets meer ondenkbaar.

De topman van Azure, Mark Russinovich, reageerde op een vraag van Wires-redacteur Cade Metz. Hij wilde weten of Microsoft er ooit voor zal kiezen om Windows open source te maken. Waarop Russinovich liet weten dat dit zeker mogelijk is.

Microsoft heeft al verschillende zaken open source gemaakt, zoals bijvoorbeeld .NET. Daarnaast is met de aanstelling van Satya Nadella als CEO sprake van een nieuw Microsoft. Een Microsoft dat veel meer andere platformen omarmt en samenwerkt met concurrenten, iets wat onder Ballmer echt ondenkbaar leek.

Open source is in elk geval geen taboe meer bij Microsoft, het wordt nu min of meer omarmt. Op dit moment is echter nog wel zo dat Microsoft ontzettend veel geld verdient aan de licenties van Windows. Daar stapt het al deels vanaf door Windows 10 straks gratis te maken voor iedereen die binnen een jaar overstapt van Windows 7 of Windows 8. Dat betekent dat die inkomsten straks al grotendeels verdwenen zijn, dit wil Microsoft straks gaan compenseren met de verkoop van apps in de Windows Store.

Een volgende stap zou kunnen zijn om Windows open source te maken. Microsoft zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het Android-model, waarbij fabrikanten Windows naar eigen smaak kunnen aanpassen maar waarbij ze allerlei Microsoft-diensten verplicht moeten installeren als ze ook de Windows Store willen voeren. Daarnaast kan Microsoft flink wat geld vragen voor de patenten die het heeft op Windows-technologie. Het bedrijf heeft ook al miljarden verdient aan Android. Op dit moment zal Microsoft er niet voor kiezen om Windows open source te maken, maar het is niet langer ondenkbaar en in drie tot vijf jaar kan er weer een hele hoop veranderen.