2min

Meerdere bronnen melden dat Microsoft volgend jaar met twee grote updates gaat komen voor Windows 10. Deze grote updates zullen de nodige nieuwe features naar het besturingssysteem brengen maar ook zorgen voor ondersteuning van meer apparaten en diensten. De updates zullen naar verluidt gratis beschikbaar via de maandelijkse patch tuesday.

Gisteren schreven we al over de codenaam Redstone, dat zou een codenaam zijn voor een nieuw Windows-project van Microsoft. Inmiddels hebben meerdere bronnen aangegeven dat de twee grote updates onder Redstone vallen, dus geen Windows Server-editie.

Microsoft zal na de introductie van Windows 10 gewoon zijn maandelijkse patch tuesday aanhouden waarbij alle Windows-versies de nodige beveiligingsupdates krijgen. Microsoft zal echter twee keer in 2016 de patch tuesday gebruiken om Windows 10 te voorzien van een echt grote update, waarbij er ook fikse aanpassingen worden gedaan in het besturingssysteem. Dit kan zijn om nieuwe features toe te voegen aan het besturingssysteem, maar ook om ondersteuning te bieden voor nieuwe apparaten en diensten. Of in het geval van Windows 10 voor smartphones, ondersteuning te bieden voor nieuwe hardware, zoals chips en schermformaten.

In 2016 zou Microsoft twee van die grote updates op de planning hebben staan, of we elk jaar twee grote updates kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar ligt wel voor de hand. De eerste update staat naar verluidt gepland voor juni 2016 en de tweede update voor oktober 2016.

Voor bedrijven betekent dit dat ze het verleden los moeten laten en moeten gaan instappen in een besturingssysteem dat in ontwikkeling blijft en twee keer per jaar een fikse update zal ontvangen. De tijd waarbij Windows wordt opgeleverd en niet meer wordt doorontwikkeld en alle nieuwe features pas drie jaar later volgen is echt voorbij.

Waarschijnlijk zal Microsoft tijdens zijn BUILD-conferentie aandacht gaan besteden aan het updateproces in de toekomst en hierin wat meer transparantie bieden voor bedrijven. Op dit moment weigert Microsoft nog elke vorm van commentaar over Redstone.

Windows 10 zal deze zomer beschikbaar gaan komen, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Lees ook onze voorlopige review van Windows 10.