2min

Tijdens een evenement heeft Terry Myerson van Microsoft bekendgemaakt dat het bedrijf binnenkort nieuwe Lumia-smartphones zal presenteren met Windows 10. Het gaat waarschijnlijk om vijf of zes smartphones waarvan een groot aantal gericht zijn op de bovenkant van de markt, high-end smartphone, en één of twee toestellen voor de onderkant van de markt.

Hoewel een concrete datum nog niet bekendgemaakt is houdt Terry Myerson het op binnenkort. Dit zal mede afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van Windows 10 Mobile, de smartphoneversie van Windows 10. Volgens de laatste berichten zal deze versie van het besturingssysteem begin september beschikbaar komen. Een maandje later dan de normale Windows 10-versie voor desktops, laptops en tablets.

Onder de toestellen die Microsoft op de markt gaat brengen bevinden zich in elk geval de Lumia 940 en Lumia 940 XL. De Lumia 940 is het nieuwe vlaggenschip van Microsoft en de opvolger van de Lumia 930 (review). De Lumia 940 XL is de phablet-versie van de Lumia 940 en beschikt over een groot scherm.

De CEO van Microsoft, Satya Nadella, maakte vorige week bekend dat het mes opnieuw gezet wordt in de smartphonedivisie van Microsoft. Het bedrijf blijft wel smartphones maken, maar veel minder dan de afgelopen jaren. De strategie gaat flink op de schop en in plaats van een onafhankelijk smartphonefabrikant te spelen gaat Microsoft alleen nog Windows 10-smartphones uitbrengen om het Windows ecosysteem te ondersteunen.

Microsoft gaat zich alleen nog focussen op high-end smartphones, smartphones voor zakelijke gebruikers en tot slot budgetsmartphones. Zodat Windows 10 op alle platformen voor iedereen beschikbaar blijft, ook in opkomende landen.

Deze strategiewijziging betekent overigens wel dat 7800 Microsoft-werknemers op zoek moeten naar een nieuwe baan. De smartphonedivisie wordt een heel stuk kleiner gemaakt en het bedrijf maakte ook bekend dat het 7,6 miljard dollar moet afschrijven op de divisie. Waarmee de overname van Nokia door Microsoft alles behalve een succes is geworden. Dat was overigens de laatste grote beslissing van Steve Ballmer, de voorganger van Satya Nadella.