2min

Microsoft heeft besloten om bij Windows 10 minder informatie te verstrekken over de beveiligingsupdates die worden uitgebracht. Hoe minder gedetailleerde informatie er beschikbaar is, hoe minder er misbruik van gemaakt kan worden. Dit is echter tegen het zere been van veel systeembeheerders die graag willen weten welke problemen er zijn opgelost zodat ze deze patches sneller kunnen uitrollen.

Microsoft brengt elke tweede dinsdag van de maand de nodige beveiligingsupdates uit voor zijn producten, waaronder voor Windows 10. Bij elke beveiligingsupdate zit een knowledge Base-artikel met een changelog waarin staat wat er is aangepast. In het verleden waren deze artikelen zeer gedetailleerd zodat systeembeheerders exact wisten wat een patch doet en waar deze voor is.

Sinds de introductie van Windows 10 heeft Microsoft besloten dit anders te gaan aanpakken. Het geeft nu minder informatie vrij want de informatie werd met regelmaat door kwaadwillende misbruikt. Hierdoor staat er nu vaak in deze knowledge base artikelen: "De update voort verbeteringen door in de functionaliteit van Windows 10", alleen bij zeer kritieke updates wil Microsoft nog wel meer informatie verstrekken.

Veel systeembeheerders klagen nu dat deze informatie te kort schiet. Ze weten nu niet of bugs die zij hebben gemeld ook zijn opgelost, waar een update precies voor is en hoe snel ze deze moeten uitrollen. Ze zijn volkomen afhankelijk van mededelingen van andere systeembeheerders die roepen dat iets is opgelost. De systeembeheerders willen graag de controle terug. Op Windows.uservoice.com staat inmiddels een petitie waar ruim 2500 keer op is gestemd.

Of Microsoft ook gaat luisteren naar de petitie is nog maar de vraag. Microsoft wil van Windows 10 een besturingssysteem maken dat continu in ontwikkeling is en waar continu verbeteringen in worden doorgevoerd in plaats van dat er over drie jaar weer een nieuwe versie verschijnt. Om die reden krijgen Windows 10 Home-gebruikers de updates automatisch geïnstalleerd op hun computer. Pro-gebruikers kunnen de updates nog wel een aantal weken uitstellen maar krijgen dan ook verplicht de updates. Alleen zakelijke gebruikers met Enterprise-licenties kunnen zelf bepalen wanneer updates worden geïnstalleerd, zij hebben hiervoor 10 jaar de tijd.

Hoewel dat leuk klinkt om de systeembeheerders tegemoet te komen, hebben deze momenteel geen enkele keuze. Doordat vrijwel alle updates geen informatie tonen over wat er is aangepast, moeten zij wel alle updates installeren en uitrollen.