1 min

Toshiba heeft al eerste fabrikant een radicale stap genomen door alle nieuwe laptops met Windows 10 te voorzien van een eigen fysieke knop om Cortana, de spraakassistent en zoekfunctie van Windows 10, aan te roepen. De functie is toegevoegd aan de F1-knop, via de functie-knop kan een normale F1-handeling worden uitgevoerd.

Als je voorheen in Windows op F1 drukte dan kreeg je de help-functie van Windows of van de openstaande en actieve applicatie te zien. In de nabije toekomst zal dat in elk geval op Toshiba-systemen niet langer het geval zijn. Daar neemt Cortana de F1-knop over. Cortana is een spraakassistent waar de gebruiker vragen aan kan stellen of zoekacties mee kan uitvoeren.

Het spraakgedeelte is voor ons in Nederland en België niet zo interessant om de simpele reden dat de Nederlandse taal nog niet wordt ondersteund. Microsoft heeft nog geen planning bekendgemaakt wanneer er nieuwe talen worden toegevoegd en welke bovenaan het lijstje staan. Cortana dubbelt echter ook als zoekfunctie binnen Windows 10 en op het internet. Daarvoor kan Cortana dus wel gewoon gebruikt worden.

Cortana zal straks eenvoudig via de F1-knop zijn aan te roepen op in elk geval de Toshiba-laptops. De vraag is nog even of Toshiba dit zelf heeft bedacht of dat Microsoft probeert om alle OEM-fabrikanten over te halen om de F1-knop speciaal in te richten voor Cortana. Dat zal echter snel duidelijk worden als andere fabrikanten binnenkort hun nieuwe modellen gaan presenteren.