2min

Microsoft blijft nog zeker twee jaar zelf smartphones maken met Windows 10 Mobile, wel gaat het zijn strategie herzien en afscheid nemen van markten waar het niet succesvol is geweest de afgelopen jaren. Dat hebben anonieme bronnen aan Bloomberg laten weten.

Gisteren werd bekend dat Microsoft flink gaat reorganiseren in zijn telefoondivisie en dat 7800 werknemers op zoek moeten naar een nieuwe baan. Verder maakt Microsoft er geen geheim van dat het smartphone-avontuur vooral veel geld gekost heeft. Het schrijft dan ook 7,6 miljard dollar af op de telefoondivisie, fors meer dan de overnameprijs van Nokia een jaar geleden.

Daarmee maakt Microsoft ook meteen duidelijk dat de laatste daad van de voormalig CEO, Steve Ballmer, een hele slechte was. Hij besloot in zijn laatste maanden om de smartphonedivisie van Nokia over te nemen. Iets waar de huidige CEO van Microsoft, Satya Nadella, geen voorstander van was.

Microsoft had echter ook de stekker kunnen trekken uit de smartphonedivisie, maar daar kiest het niet voor. Bronnen hebben aan Bloomberg laten weten dat Microsoft nog minimaal twee jaar smartphones blijft ontwikkelen met Windows 10 Mobile. Daarmee lijkt het wel een overweging te zijn geweest om er helemaal mee te stoppen. Wel zou Microsoft per markt gaan bekijken of het actief blijft met zijn Windows-toestellen. Landen waarin Windows Phone-toestellen geen succes zijn geweest zullen waarschijnlijk worden geschrapt. Het bedrijf blijft in elk geval actief in de Verenigde Staten.

Of Microsoft in Nederland en België actief blijft met Windows 10-smartphones is nog niet duidelijk, op basis van onze ervaring verwachten wij dat deze landen niet worden geschrapt.

Verder gaat Microsoft zich meer focussen op bepaalde doelgroepen met zijn smartphones en zal het aantal toestellen per jaar flink worden beperkt. Microsoft zal nog maar een handje vol toestellen per jaar uitbrengen die gericht zijn op de bovenkant van de markt, echte high-end toestellen zoals de Lumia 930 (review). Daarnaast komen er toestellen die gericht zijn op de zakelijke gebruiker, waarschijnlijk met een wat groter scherm en een Office 365-abonnement zoals de Lumia 1520 (review). Tot slot de budgetmodellen met een goede prijs/kwaliteit verhouding zoals de Lumia 520 (review).