3min

Gisteren waren we te gast bij Samsung Nederland in Delft om hun nieuwe vlaggenschip te bewonderen. De Samsung Galaxy S6 Edge+, een mond vol en zeker geen lelijk toestel. De geruchten bleken ook maar weer eens te kloppen. De Samsung Galaxy Note 5 is geschrapt in Europa.

Samsung komt net als andere jaren dus opnieuw met een nieuw vlaggenschip in het najaar, ook is dit opnieuw een zogenaamde phablet met een groot scherm. De strategie is echter compleet anders dan de afgelopen jaren, de succesvolle Galaxy Note-serie blijft in Azië en de Verenigde Staten bestaan, maar in Europa wordt de serie tot nader order geschrapt.

In plaats daarvan brengt Samsung een phablet op de markt met een schermformaat van 5,7 inch met afgeronde zijkanten. Een zogenaamd Edge-toestel, maar de feature van de Galaxy Note-serie ontbreekt, de stylus, het pennetje. De Samsung Galaxy S6 Edge+ is het nieuwe vlaggenschip van Samsung voor dit najaar, niet te verwarren met de Samsung Galaxy S6 Edge (zonder +), dat toestel beschikt over een scherm van 5,1 inch.

De Samsung Galaxy S6 Edge+ is een grotere versie van de normale S6 Edge, het toestel heeft ook hetzelfde ontwerp, maar er zijn wel enkele kleine verbeteringen aan boord. Zo is het werkgeheugen vergroot van 3GB naar 4GB, de processor is identiek. Ook de opslagcapaciteit is gewoon 32GB en deze is opnieuw niet uitbreidbaar. De accucapaciteit is vergroot naar 3000 mAh maar dat is met een scherm van 5,7 inch ook geen overbodige luxe. De oplaadtechnologie van Samsung is opnieuw verbeterd, bedraad opladen gaat nu 10 procent sneller en draadloos opladen maar liefst 35 procent sneller. Het volledig opladen van de nieuwe Samsung Galaxy S6 Edge+ duurt bedraad 90 minuten met de meegeleverde lader en 120 minuten met de draadloze lader die als accessoire beschikbaar komt. Het LTE-modem van het toestel heeft ook een kleine upgrade gehad naar 450 Mbit/s, maar zover zijn de Nederlandse telecomproviders nog lang niet.

Alle overige verbeteringen aan het toestel zijn in de software te vinden, zo is het toestel in staat om met de meegeleverde oortjes het geluid op te schalen naar Ultra High Quality Audio, dit werkt overigens alleen met mp3’s die op het toestel zijn opgeslagen en niet met streamingdiensten zoals Spotify. Verder kan je door naar binnen tegen op het toestel nu niet alleen je vijf favoriete contactpersonen zien in het afgebogen scherm, maar je kan door dat nogmaals te doen ook je vijf favoriete apps zien. Ook kan je de positie van het Edge-menu nu aanpassen.

In de camera aan de voorzijde is nu softwarematige beeldstabilisatie toegepast en als je een selfievideo maakt is er een speciale stabilisatie die je hoofd mooi in het midden houdt,

Verder is het toestel grotendeels identiek aan de normale Galaxy S6 Edge, het belangrijkste verschil is onderaan de streep dat het scherm een flink stuk groter is. Geen 5,1 inch maar 5,7 inch en dat is een enorm verschil en zal huidige Note-gebruikers zeker aanspreken. Het ontbreken van het pennetje moet volgens Samsung geen probleem zijn, uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat niemand in Nederland gebruik maakt van de stylus.

De Samsung Galaxy S6 Edge+ is vanaf 4 september verkrijgbaar in Nederland en België voor een adviesprijs van 799 euro. In de Benelux komt het toestel alleen beschikbaar in het zwart en het goud. De witte en zilveren variant komen vooralsnog niet beschikbaar.