3min

Bij Samsung zijn ze helemaal gek geworden, op hun achterhoofd gevallen, van de pot gerukt en zo kan ik nog even doorgaan. Ze hebben namelijk besloten om te stoppen met de Galaxy Note-serie. De Samsung Galaxy Note 4 is de laatste die wij in Nederland en België hebben mogen ontvangen. De Samsung Galaxy Note 5 komt niet naar Europa, maar zal alleen daarbuiten beschikbaar komen. Daarmee komt er na vier jaar een einde aan een sterk submerk van Samsung.

Samsung is nu bezig aan zijn zesde jaar met de Galaxy-serie, in het tweede jaar verscheen de eerste Galaxy Note, een toestel met een bijzonder groot scherm dat destijds enigszins lacherig werd ontvangen, want wie ging er nu lopen met zo’n grote smartphone. De eerste Galaxy Note beschikte over een 5,5 inch scherm, inmiddels beschikken vrijwel alle smartphones over een scherm van minimaal 5 inch en zijn er phablets met schermen van 6 en zelfs 7 inch.

De laatste jaren beschikte de Galaxy Note over een 5,7 inch scherm en dat is een formaat waar Samsung voor zijn phablets voorlopig aan vast lijkt te houden. Een nieuwe Galaxy Note gaan we in Nederland en België dus niet meer zien, het bedrijf heeft besloten te stoppen met de Note-serie in Europa, wel komt er een ander toestel voor in de plaats.

Op de vraag waarom er wordt gestopt met de Note-serie luidt het antwoord dat toch niemand het pennetje gebruikt en mensen de Note alleen maar kopen voor het grote scherm. Samsung stelt dan ook dat het daar beter aan voldoet met een ander toestel, in plaats van de Galaxy Note 5 verschijnt de Samsung Galaxy S6 Edge+, een toestel met eveneens een 5,7 inch scherm. Qua schermformaat is de S6 Edge+ dus even groot als de Galaxy Note 4 en 5, maar zijn de zijkanten afgerond en hebben ze speciale functies. Het enige wat ontbreekt in vergelijking met de Note 5 is de stylus, het pennetje. Verder is het ontwerp van de smartphone anders en is de S6 Edge+ een grotere versie van de S6 Edge en gebaseerd op de Galaxy S6.

Op het verhaal van Samsung valt weinig kritiek te hebben, tenzij je een van de gebruikers bent die wel fanatiek het pennetje gebruikt, maar wat het bedrijf zich in mijn optiek niet realiseert is dat het een enorm sterk merk de nek omdraait. Ik denk dat de Galaxy Note een grote schare fans heeft of bekend is met het submerk en waar het voor staat. Deze mensen moeten nu allemaal warm gemaakt gaan worden voor de Samsung Galaxy S6 Edge+, ik stel voor dat je het probeert uit te spreken, ik krijg het amper mijn strot uit.

De Galaxy Note 1,2,3,4,5 is een stuk korter, makkelijker te onthouden, bekt lekkerder dan de Galaxy S6 Edge+ die vervolgens ook niet verward moet worden met de Galaxy S6 Edge, het scheelt één teken, maar wel 0,6 inch qua schermformaat, dat toestel heeft namelijk een 5,1 inch scherm.

In mijn optiek gooit Samsung hiermee zijn eigen ruiten in en gaan bestaande Note-gebruikers die blind voor de Note 5 waren gegaan zich nu oriënteren op een concurrerende smartphonemarkt. Persoonlijk verwacht ik dit najaar nog zeker drie misschien vier goede concurrerende phablets naast de Galaxy S6 Edge+ en het is nog maar de vraag of Samsung daar zomaar even van gaat winnen.

Give me my Note back!

Apple komt waarschijnlijk met de iPhone 6S Plus, Huawei met de Mate8, Motorola met de Moto X Style en Sony mogelijk met een Xperia Z5 Ultra. Allemaal korte duidelijk namen zonder verwarring. Laten we hopen dat Samsung snel de persoon ontslaat die heeft besloten de Note-serie te schrappen en dat ze binnen enkele weken hun keutel terugtrekken en alsnog de Note 5 lanceren in Europa. Ik start vast met de actie; "Give me my Note back!"